Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 14. listopadu 2014

Reklamy na knihy, originalita a trocha spravedlivého rozhořčení

Jsou věci, které mě dokážou pořádně nadzvednout. Takový ten pocit, když se vaše oblíbená písnička objeví v reklamě na supermarket nebo když z vašeho oblíbeného knižního příběhu udělají špatný film. A pak je tu jedna zvláštní kategorie: způsob, jakým jsou propagovány nově vycházející knihy. 




V časopise Neoluxor živě! (listopad 2014) jsem našla tuto upoutávku na knihu Eleanor & Park od Rainbow Rowell:

 Aby bylo jasno, nemám problém s tím, co se v tom článečku píše. Představení knihy, pak krátká citace, co si o knize myslí John Green, který je teď bohužel tak oblíbený, že jeho jméno knize pomůže. Všimněte si ale titulku: Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály. 

Nemám ráda, když se jedna kniha propaguje prostřednictvím dobrého jména jiné knihy. A ráda bych upozornila, že to není jenom tím, že Hvězdy nám nepřály jsou moje srdcová záležitost: štve mě, když se propagují nové fantasy s pomocí Pána prstenů (což se myslím dělo v případě Eragona, než si sám získal jméno a začal propagovat další fantasy), štve mě to dokonce i u Fifty Shades of Grey, které jsem nečetla. Propagovat jakoukoliv knihu tím, že ji připodobníme k jiné, je jako ji degradovat. Jako kdyby mi říkali: "Podívej, tenhle příběh je v podstatě stejný jako ten, který už jsi četla - takže proč si to nezopakovat?" Opravdu má někdo pocit, že tohle nově vycházející knize pomůže? Naznačíte, že je neoriginální (ve stylu jiného příběhu), takže si ji všichni půjdou koupit?
Pokud vidím takovouto reklamu na knihu, řeknu si: Asi není dost dobrá na to, aby si ji lidé přečetli kvůli ní samotné. Navíc - ano, pokud jsem fanoušek Hvězdy nám nepřály, mám oprávněný pocit, že tímhle spojením pomlouvají moji oblíbenou knihu, protože říkají, že nějaká jiná je stejná (a kdokoliv, kdo říká, že John Green píše tuctové knihy, ať mi nejde na oči!). Takže jsem připravená nenávidět Eleanor & Park už kvůli tomu.

Možná je to moc velká zkratka a moc rychlé odsouzení. Protože zrovna příběh Eleanor & Park bych si jinak klidně přečetla. Vypadá to jako zajímavé a netradiční lovestory: dva obyčejní mladí lidé natolik chytří, aby věděli, že první láska téměř nikdy nevydrží, ale natolik stateční a zoufalí na to, aby to zkusili (citace z článku, viz výše).

Takže jeden titulek, Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály, právě degradoval dvě (nejspíš kvalitní) knihy naráz. To je obdivuhodný výkon.

Dobrá, já vím. Vím, že negativní reklama je taky reklama. Článek mě naštval, ale přečetla jsem si ho - bez toho bych nevěděla, že Eleanor & Park existuje. A taky vím, že tímhle svým rozhořčeným blogovým příspěvkem vlastně dělám na knihu Eleanor & Park reklamu a nakonec i rozšiřuju povědomí o spojení mezi těmito dvěma tituly. 
Marketing je trochu jako kouzlo. Začarovaný kruh. Bludné kořeny, kam se podíváte. 

Tak já už radši mlčím.








  

2 komentáře:

  1. O Eleanor a Park taky nic nevím, ale to srovnání mi mě taky nadzvedlo. Kromě toho, co už si vyjmenovala v tom článku, s čímž naprosto souhlasím - oni to vždycky srovnávají na základě takových úplně povrchnních souvislostí.
    Kolikrát už jsem četla o nějaké knize, že je to "moderní Austenová" nebo něco podobného a vždycky jsem si řekla, hm, tak to bude nejspíš nějaká nechutná romantická slátanina. Protože je to milostný příběh mezi dospělými lidmi? Austenová! Je to teenagerovská lovestory? John Green! Je to thriller? Stephen King. Bez ohledu na to,jestli to s tou knihou má společného něco jiného než ten žánr. (Většinou ne.)
    A taky, jako vážně tam naznačují, že když ta holka je "trochu při těle" a kluk má "asijské předky", tak se to tím dá srovnat s tím, že má nekdo rakovinu a umírá? Co? Fakt?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, zjednodušená srovnání jsou na zabití. Ta podobnost knih bude nejspíš v tom, že je to young adult romance a že v obou knihách jsou postavy "jiné" než normální (ať už to znamená cokoliv!).

      Jinak, k té Austenové: to mě vytáčí úplně ze všeho nejvíc. Jak píšeš, ohání se s ní "nechutné romantické slátaniny", což je naprostý opak toho, co Austen psala. (Navzdory tomu, co si většina lidí myslí, jsou její knihy hlavně trefným a vtipným popisem společnosti té doby a myšlení a povahy lidí. Ta romantika je tam mimochodem, protože ženy v té době se prostě jinými věcmi nezabývaly. Dneska by Austen psala úplně jinak a jsem si dost jistá, že by její postavy byly emancipované a samostatné ženy, které si jdou za svým a rozhodně se nehodlají nechat zavřít do domácnosti.)

      Vymazat