Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 20. března 2015

FAQ: Jak udržet Terryho Pratchetta mezi živými


Jsou různé způsoby, jak se vyrovnat se smrtí někoho, kdo je pro vás důležitý, kdo vás nějak zásadně ovlivnil. Smrt sira Terryho Pratchetta je ovšem velmi... unikátním případem. Pratchettovi čtenáři totiž vzdávají svému spisovateli hold jeho vlastním dílem - nápady, které vložil do svých knih, a humorem, který je pro něj tak typický.





Řekla bych, že až teď se naplno ukázalo, jak velká je síť "Pratchettovců", jak je akceschopná a vynalézavá. Pojďme se podívat na dvě nejvýraznější iniciativy, které teď běží (internetovým) světem, a na třetí cestu, která by podle mě měla největší naději na delší tradici.

1. Petice za navrácení sira Terryho Pratchetta

Podepsali jste dopis Smrťovi, jehož signatáři žádají, aby byl Pratchett vrácen mezi živé? Na stránkách je ve chvíli, kdy píšu tento článek, evidováno 28 565 podpisů, přičemž organizátoři chtějí dosáhnout 35 000. Na těchto stránkách najdete vysvětlení:
Because Terry Pratchett said this:
'There are times in life when people must know when not to let go. Balloons are designed to teach small children this.'
Musím přiznat, že jsem petici nepodepsala, i když se mi tahle akce zdá přesně v souladu s Pratchettovým humorem. Nepřipadá mi to ale úplně v souladu s životem toho autora, který dlouho a veřejně bojoval za právo odejít z tohoto světa tak, jak si vybere. A pokud nakonec zemřel v kruhu rodiny, s kočkou spící v nohou jeho postele - není to víc, než v co nejspíš doufal? A není trochu zvláštní žádat Smrtě, aby ho vrátil?
Nechci chytat fanoušky, kteří se snaží udělat hezké gesto, za slovo, a nechci tuhle akci nijak shazovat. Je to vtipné: zvlášť ty články, ve kterých se dozvíte, že Smrť byl dočasně suspendován, dokud se neprošetří jeho pochybení. Tenhle humor by se Pratchettovi líbil.
Vlastně mi připadá paradoxní, že tato "balónková" metafora může být i obrácená. Copak není jedním z největších kouzel na balóncích, když je pustíte a sledujete, jak se vzdalují z vašeho dosahu, možná nesou nějaké vaše poselství a pak zaniknout někde, kde už je nevidíte? Balónky můžou děti učit i to, že je občas dobré nechat někoho jít.



2. Věčný život Terrymu Pratchettovi

Úžasnou akci rozjela komunita reddit, která rozjela akci "GNU Terry Pratchett". Inspirovala se v jeho knize Going Postal (Zaslaná pošta), která je podle mě jedním z vrcholů jeho tvorby. 
Pratchett v této knížce naplno rozvinul svůj talent na vtipné parodování naší reality a zakuklování skutečnosti do přiléhavých zeměplošských alegorií. V několika knihách se objevuje třeba stroj HEX, kterého sestavili doktorandi na Neviditelné univerzite: tento stroj je jasný zeměplošský protějšek našich předchůdců počítačů. (Podívejte se, jak krásně ho ztvárnili ve filmové adaptaci Hogfather, neboli Otec prasátek.) 
V Going Postal je zase jiné zařízení, jakýsi telegraf, na který se můžeme dívat i jako na prapředka internetu. V jednom momentu je přes "síť" poslán kód GNU John Dearheart: tento kód zajišťuje, že bude jméno zemřelého Johna Dearhearta donekonečna kolovat mezi uzly, protože jejich obsluha jej vždy musí poslat dál:
'Yes, but I've sent that name before. Several times. Upline and downline. Just a name, no message or anything!' She had a sense that something was wrong, but she went on: 'I know a U at the end means it has to be turned round at the end of the line, and an N means Not Logged.' This was showing off, but she'd spent hours reading the cypher book. 'So it's just a name, going up and down all the time!'

 A přesně na tento nápad navazuje komunita reddit, která podobným způsobem pustila do světa Pratchettovo jméno. Kdokoliv se může zapojit, vložit na svoje stránky kód a pomoci udržovat toto jméno naživu. Protože, abychom citovali další úryvek z Going Postal:
'A man's not dead while his name's still spoken.' 

 

3. Den Terryho Pratchetta?

Ne, tohle není žádná masová iniciativa - nebo jsem na ni aspoň nenarazila. Pokud jsem jenom špatně hledala, budu ráda, když mě na můj omyl upozorníte. Našla jsem jenom akci společnosti The London Book Fair, která rozjela hlasování o nejoblíbenější Pratchettovu postavu.
Říkám si ale, že se fanouškovské akce nejspíš v budoucnu nasměrují podobným směrem, jakým jdou pocty Douglasi Adamsovi (autor Stopařova průvodce galaxií). Adams má 25. května Towel Day, Ručníkový den. Pokud se chcete přidat, stačí, když chodíte celý den s ručníkem. Taky se v těchto dnech organizují fanouškovské akce, jednou jsem třeba byla na čtení wogonské poezie. Podle mých zkušeností o tomto dnu ví hodně lidí:  i když třeba nenosí ručník, chápou, na co narážíte.
Proto si myslím, že takový Pratchettův den, situovaný na den jeho úmrtí, by mohl dlouhodobě fungovat. Jenom si nejsem jistá, čím by se měl vyznačovat. Osobně bych byla pro Den nošení kachny na hlavě  ("Jaká kachna?!"), ale možná, že někoho napadne něco lepšího.






Zapojili jste se do některé z poct Terrymu Pratchettovi? A jak byste chtěli oslavovat Pratchettův den?
 

Zdroje obrázků: https://www.drupal.org/sandbox/geldora/2453567
 http://en.wikinoticia.com/entertainment/television%20and%20film%20-/111471-death-ia39d-like-to-know
http://thetastetutors.blogspot.cz/2010/09/terry-pratchetts-going-postal-dvd.html

4 komentáře:

  1. Pěkně napsaný článek. Chválím i výběr obrázků. Pokud umíš dobře anglicky, tak si zkus na youtube najít rozhovor M. Chabona s N. Gaimanem - začátek je věnován Gaimanovu přátelství s TP, mluví o něm velmi hezky a vtipně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip! Jsi už druhá, kdo mi ten rozhovor doporučuje, tak to si ho musím opravdu pustit :)

      Vymazat
  2. Gaiman mě svou krásnou angličtinou a kultivovaným projevem nadchl, ten rozhovor opravdu stojí za to. Kdybys ho nemohla najít, mohu poslat odkaz, mám ho na blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, přes tv§j blog jsem se na něj dostala :) Máš pravdu, jeho jazyk je nádherný. Je to hodně vtipný člověk :) A ten příběh, jak se s Pratchettem seznámili a jak vzniklo jejich přátelství, je trochu neuvěřitelný, skoro jako z románu :)

      Vymazat