Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 1. dubna 2015

Knihy bez recenze 2: Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách

Druhý článek do rubriky Knihy bez recenze je tu! A tentokrát je to něco pro všechny, kdo jsou nuceni číst, případně psát odborné texty. Kniha socioložky Jadwigy Šanderové je určena hlavně studentům sociálních věd. Hodit by se ale mohla i lidem zaměřeným na jiné obory, kteří se chtějí orientovat v odborné literatuře, případně hledají tipy pro vylepšení schopnosti kritického čtení.



Přiznávám se hned na začátku: Můj přístup k odborným textům byl vždy spíš intuitivní. A to jak k jejich čtení ("Prostě to budu číst pořád dokola, než tomu budu rozumět."), tak i k psaní. Až postupně jsem začala zjišťovat, že to není úplně ideální cesta. Hlavně jsem se utvrdila v tom, že musím být velmi opatrná se svými představami, že "umím psát": moje amatérsky novinářská praxe mi sice poskytuje jisté zkušenosti a schopnosti formulovat, ale používat stejný styl v odborných textech (např. seminárkách) je rizikové. A nakonec se moc nepovrdila ani moje představa, že když čtu sociologické knihy, tak z toho "odkoukám", jak mám sama psát texty. Pokud tohle čte někdo, kdo je v prváku, ušetřím mu trnitou cestu k pravdě: čtení teoretických knih vám sice rozšíří obzory a možná pomůže odkoukat argumentační styl, ale texty, jako píší Zygmund Bauman nebo Ulrich Beck (moji oblíbenci) rozhodně psát nebudete a ani se to po vás dlouhou dobu (nejspíš nikdy) chtít nebude. Takže pokud se chcete naučit psát texty nápodobou, budete muset najet na odborné studie (což většina lidí v prvních ročnících moc intenzivně nedělá, dostáváme se k nim až skrze nutnost dělat si rešerše). 

A tady přichází na scénu knihy, jako je Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Moc jsem příručkám tohoto typu nevěřila: a byla to chyba. V této knížce najdete odpovědi na otázky, které trápí snad všechny studenty prvních ročníků: Jak psát abstrakty, anotace, nebo třeba empirickou stať? Jaké jsou typické znaky různých odborných žánrů a na co bych si měla dát pozor? 

Umíte číst?

Další část knihy (kvůli které jsem si ji vlastně původně vybrala) pojednává o tom, jak kriticky číst text a zpracovávat si poznámky k přečtenému. S tím mám také stále problémy, a tak mě velmi potěšilo, když jsem si tu přečetla, že je to normální. Nic nepotěší jako vědomí, že jsou vaše problémy univerzální.
Bohužel v této záležitosti narážím na limity své pracovitosti: Zatím nejsem schopná číst text dvakrát třikrát a dělat si poznámky několika úrovní, jak autorka radí. Vím, že na tomhle musím zapracovat, už pro své vlastní dobro. (Znáte ten pocit, když se snažíte zjistit, kde jste četli tu zajímavou myšlenku, která by se vám zrovna teď hodila pro vaši seminárku...?) Takže moje nové dlouhodobé předsevzetí je začít používat program pro vytvoření databáze textů a poznámek (stáhla jsem si cosi jménem Qiqqa) a systematicky do něj přenést svoje různorodé poznámky a PDFka.

Abych to uzavřela: Číst knihy o tom, jak číst a psát, má smysl. Zkuste to. Myslím, že bych si ušetřila čas a energii, kdybych si tuhle knížku půjčila dřív - a jsem si jistá, že se mi vyplatí, když se budu schopná řídit jejími radami. Ovšem možná jsem měla jenom v prváku líp poslouchat těch několik vyučujících, kteří se nám snažili předat zprávu o nutnosti naučit se kritickému čtení a zapisování přečteného. Někteří z nich tak činili s očividným vědomím, že tuto informaci vezmeme podobně vážně, jako když nám máma říká, že už bychom si fakt měli uklidit pokoj. 
 Je to jako se vším: člověk si na to musí přijít sám. Ale pokud už se do této fáze dostaneme, je dobré vědět, kam se obrátit.

Zdroje obrázků:
https://www.kosmas.cz/knihy/124770/jak-cist-a-psat-odborny-text-ve-spolecenskych-vedach/
http://www.writingforward.com/writing-ideas/essay-writing-ideas-topics-and-publishing-tips

2 komentáře:

  1. Taky ji mám ráda. V písemné podobě, i v mluveném projevu. Její přednášky mě vždycky bavily, vykládala odborně a přitom srozumitelně. Mám pocit, že to dělá na VŠ jen hrstka osvícených, ti, co se ještě úplně neztratili ve svém vlastním světě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přednášet jsem ji tedy bohužel neslyšela... Musím zjistit, jaké má přednášky, jestli bych se mohla někam vecpat :) Jojo, přenášky na VŠ bývají občas trochu "specifické", ale myslím si, že mám na vyučující celkem štěstí :)

      Vymazat