Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

neděle 31. května 2015

Agents of S.H.I.E.L.D.: Správný prokrastinační seriál

Komiksoví superhrdinové jsou v kurzu a filmaři toho musí řádně využít. Marvel přišel se seriálem Agents of S.H.I.E.L.D., navazujícím na úspěch Avengers, a v marvelovské realitě se tak zabydlela jedna elitní skupina tajné organizace, která má chránit lidstvo před mimozemskými, nebo prostě divnými hrozbami.



Pokud jste viděli Avengers, víte, že S.H.I.E.L.D. je něco jako CIA, ovšem jaksi o jednu úroveň výš. Tedy místo bezpečnostních hrozeb přesahujících USA se zabývá těmi, které potenciálně přesahují Zemi. S.H.I.E.L.D. je přesně ta organizace, která chodí vítat mimozemšťany (nebo s nimi bojovat, když nechtějí být uvítáni), skladuje mimozemské technologie a snaží se zajistit, aby si žádný člověk nezahrával se silami, které se můžou vymknout.
Hlavní postavou seriálu je agent Phil Coulson (Clark Gregg), kterého jsme viděli už v prvních Avengers: je to ten chlápek, který sbíral karty s Kapitánem Amerikou a tvářil se jako dobrák od kosti. Coulson je ovšem elitní agent, který si umí poradit i bez superhrdinů (většinou) a od Furyho dostal fajnové, moderní letadlo (neboli "bus") i s elitním jednotkou. Tedy, s tou je to trochu komplikovanější. Melinda May (Ming-Na Wen) je sice prvotřídní bojovnice, ale taky z ní její minulost udělala něco ve stylu ledové královny. Grant Ward (Brett Dalton) je v boji taky schopný čehokoliv, ale v týmové práci pokulhává. Skye (Chloe Bennet) právě naverbovali z hackerské skupiny, takže s pravidly byrokratické společnosti má velké problémy. No a mladí vědci Leo Fitz (Iain De Caestecker) a Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge) jsou sice geniální a většinu času taky roztomilí, ale pro práci v terénu tak nějak... nemožní. 
Jenže Coulson se rozhodl, že z téhle party udělá tým snů. Takže budou létat superletadle a nakopávat zloduchy všeho druhu. A řešit svoje vztahové problémy a mindráky z minulosti, jak jinak. Prostě klasický sci-fi seriál, jenom v hávu marvelovského světa.


Sledovat, nesledovat?

Ano, jde o průměrný seriál. Nic světoborného: ale taky nic, co by urazilo. To je vlastně kouzlo většiny sci-fi seriálů: umožní vám na čtyřicet minut "vypnout", odpoutat se od reality, ale nenasadí vám do hlavy moc důležitých věcí na přemýšlení. Vlastně proto jsem Agent of S.H.I.E.L.D. začala sledoval okolo začátku zkouškového období: potřebuju si občas dát epizodu a "vypnout", ale nemůžu začít sledovat seriál, který by mě moc pohltil.
Ale nebudu seriálu křivdit. Jasně, jsou tu takové ty americké řeči o statečnosti a obětování se. Dojemné scény o shledání se, když už to vypadá, že někdo umřel (většinou to vypadá, že někdo umřel...). A věda je tady něco jako božstvo, které vyřeší jakýkoliv problém, což je dost srandovní. A tak. 
Ale Agents of S.H.I.E.L.D. jsou často taky dost vtipní: Těží hlavně ze zajímavých, silně vyhraněných postav s velkým potenciálem nevyřešené minulosti. Nikdy bych nevěřila, že řeknu, že se dívám na seriál kvůli dobromyslnému chlápkovi ve středních letech, ale - agent Coulson v popularitě postav prostě vede. Je schopný, nepředvídatelný, zábavný a zajímavý: má třeba červené vylepšení auto Lolu, na které nenechá nikoho sáhnout, a sbírá sentimentální staré věcičky. Coulson je třída a občas ten seriál sleduju hlavně kvůli němu.


Agent Coulson... a Lola

Co dál?

Přiznávám, že jsem teprve v půlce první série - takže na nějaké větší hodnocení je příliš brzy. Je odvysílaná i druhá řada a podle těch pár spoilerů, na které jsem omylem narazila na Wikipedii (nedoporučuju číst!), se v ní bude řešit problém s infiltrací S.H.I.E.L.D. Hydrou (který si můžete pamatovat z Kapitána Ameriky II). A v současné době běží třetí série. Vypadá to tedy, že je na co se těšit - pokud kvalita během sérií nestoupne, pak alespoň do té doby, než skončí zkouškové a otevřou se možnosti sledovat další, ještě lepší seriály.



Jak moc se mi seriál líbil (1. řada):

 

http://io9.com/which-episodes-you-must-watch-to-catch-up-on-agents-of-1572676925

Žádné komentáře:

Okomentovat