Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pondělí 5. ledna 2015

Kdo byla Vivian Maier?

Silvestr jsem oslavila v kině Světozor filmem Hledání Vivian Maier. Tenhle snímek o posmrtně objevené americké fotografce mě tak zaujal, že na něj nemůžu neupozornit.

http://www.findingvivianmaier.com/


Kdo byla Vivian Maier? To je ústřední otázka, na kterou se soustředí vypravěč filmu, John Maloof. Na aukci náhodně objevil krabice nevyvolaných fotek - a natolik ho zaujaly, že začal pátrat po jejich autorce. Ve Vivianině pozůstalosti našel další desítky krabic s negativy, nahrávkami na kazetách a krátkými videy, které natočila. John se probírá Vivianinými snímky i dalšími artefakty, které po sobě zanechala, a hledá lidi, kteří ji znali. Vivian Maier je ale tvrdý oříšek: záměrně záhadná žena, o které lidé říkají protichůdné věci a jejíž život je tajemnější, než kdyby byla agent ve službách Jejího Veličenstva.

Ale vážně, kdo je Vivian Maier? Jisté je, že pracovala jako chůva a že měla talent na focení. Tečka. Ale co dál? Byla Američanka, nebo Francouzka? Proč fotila? Proč pracovala v podřadném zaměstnání chůvy, když by se mohla pokusit prorazit se svým nadáním? Proč své fotky nikomu neukazovala a většinu z nich nechávala v podobě negativů? Jaká osobnost se skrývala pod staromódním, nevzhledným oblečením a za striktně hlídaným osobním prostorem?



Byla prostě... záhadná

John Maloof, který stojí za režií i kamerou dokumentu, zpovídá lidi, kteří Vivian znali a u kterých pracovala. Snaží se složit dohromady jejich vzpomínky, ale je jasné, že tyhle puzzle tvoří příliš složitý a mnohorozměrný obraz. "Objektivní" informace o Vivian neexistují, žádní blízcí příbuzní nežijí, a tak se spolu s Johne musíme spolehnout na svědectví lidí, kteří vždy stáli jen u určitého úseku Vivianina života. Přitom to vypadá, jako by o sobě Vivian záměrně šířila protichůdné informace, takže dát dohromady její skutečnou osobnost se zdá být nemožné.

Mnoho pohledů na realitu

Film Hledání Vivian Maier můžete brát z různých úhlů. Je to napínavé detektivní pátrání po původu a identitě ženy, která si úzkostlivě střežila své soukromí (dokonce používala různá falešná jména a zkomolené tvary). Ale je snad nemožné nezamýšlet se nad hlubšími otázkami: kde se vzala Vivianina posedlost focením (a kde se obecně bere posedlost zachycovat lidský život)? Proč někdo horečně fotí, aby pak svoji práci schoval do krabic? Kde se bere touha žít spoustu různých životů, měnit si jména a mystifikovat své okolí, a kde je hranice mezi touto touhou a psychickou poruchou?

Právě kvůli hlubším otázkám, které se dotýkají samotné lidské existence, stojí film za zhlédnutí i v případě, že vám fotografie moc neříkají. Ovšem pokud máte vizuální cítění, budete Vivianinou tvorbou nejspíš nadšeni a zpestří vám už tak zajímavý filmový zážitek. Velmi doporučuji navštívit oficiální webové stránky, které John Maloof vytvořil, a kde najdete fotografie, ale i informace o výstavách nebo o jejím životě. Protože ať už byla Vivian Maier kdokoliv - psychicky narušená osobnost, génius, paranoidní a neukotvená žena, opuštěný člověk - její dílo stojí za pozornost.







Jak moc se mi film líbil:

4 komentáře:

  1. Tento film k nám do biografu ještě nedorazil, díky za připomenutí, požádám ředitele kulturního domu, aby nám ho objednal, protože jsem na něj všude četla jen samou chválu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě udělej! Je to jeden z těch filmů, po kterém v člověku "něco" zůstane :)

      Vymazat
  2. Tak už jsem mu psala, říkal, že by to nebyl problém, ale byl by to bohužel film, který by si na sebe nevydělal, u nás ve městě bohužel lidé na kvalitní filmy ani na dokumenty nechodí :( Ale dá se to za nějaký směšný poplatek stáhnout z jedné internetové stránky, takže až budu mít někdy o víkendu čas, tak se na to podívám. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :( No jo, já na něm byla v pražském kině Světozor, kde mají ne-mainstreamové filmy rádi... V Praze se to uživí.

      Vymazat