Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

neděle 4. ledna 2015

Souboj klišé s originalitou v Prozření Mary Dyerové

Rádi čtete romantickou young adult literaturu? Prozření Mary Dyerové, první díl trilogie od Michelle Hodkinové, stojí za pozornost jako nadprůměrná kniha svého žánru, okořeněná prvky psychologického trilleru a fantasy.

Mara je šestnáctiletá holka, která si prošla peklem - její tři kamarádi zemřeli při nočním dobrodružství ve starém domě. Mara jako jediná přežila, ale nedokáže si vzpomenout, co se v tu noc stalo, pronásledují ji noční můry a začínají se objevovat i halucinace. Rodina se přestěhuje na Floridu, kde Mara nastupuje do soukromé školy a snaží se začít nový život, pod neustálým dohledem úzkostlivé matky-psycholožky a staršího bratra. Ve škole, na první pohled plné snobů, potkává trochu záhadného a arogantního, ale přitažlivého Noaha, kterého Mara z nějakého důvodu přitahuje. Ale Mařiny halucinace nepřestávají, vzpomínky se vracejí a otázky se vynořují čím dál tím naléhavěji: Co se stalo tehdy ve starém domě? Do jaké míry jsou Mařiny halucinace a noční můry založené na skutečnosti, co je realita a co sen? A dokáže se vyrovnat s pravdou?
 

Prozření Mary Dyerové jsem si půjčila na doporučení své kamarádky a bloggerky Madlenky, která o ní před časem psala nadšenou recenzi a dala jí pět hvězdičem z pěti (její recenzi najdete zde). Zase se však jednou projevily naše odlišné knižní preference - zatímco Madlence "naprosto vyrazila dech", pro mě to byla jedna z mnoha průměrných young adult knih.

A jaký zvrat přijde teď? 

Ale začněme tím pozitivním. Prozření Mary Dyerové je nepochybně velmi napínavé - ano, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Příběh je nepředvídatelný v tom smyslu, že nikdy nevíte, co je skutečnost a co halucinace - jde o poctivou psychologickou hru se čtenářem. Přicházejí zásadní dějové zvraty (i když některé z nich předem tušíte) a vlastně ani na konci knihy nevíte, jestli vám autorka řekla pravdu, nebo v následujícím dílu předvede další otočku o stoosmdesát stupňů. 

Klišé na každém rohu

Na druhou stranu je kniha strašně laciná a předvídatelná, pokud mluvíme o vztazích. A že o nich u takovýchto knih mluvíme vždycky. Noah je nehorázně přitažlivý a mění holky jako ponožky, ale Mara je jiná a on to s ní myslí vážně. Je to arogantní kluk, který je ale ve skutečnosti trpícím hrdinou. Mara se na začátku knihy zdá být dost normální holkou, ale pak je ve středu pozornosti a místní "královna" školy s ní vede takovou tu směšnou středoškolskou válku. Mara může být nebezpečná svému okolí a má tendenci se rozcházet s Noahem.  Jinými slovy - koncentrace klišé z young adult a romantické literatury je tady tak silná, že už chybí jenom třpytící se upíři.
Autorčin styl je dost jednoduchý a trochu mě štval - příliš popisů o niterných pocitech  a úvah o tom, jak je Noah vlastně úplně jiný, než jak se tváří před ostatními. Navíc tu jsou nepříliš povedené skoky v čase, který pro čtenáře nemůže plynout přirozené (ve stylu "dopoledně proběhlo bez problémů" a pak mnohastránkový popis jedné hodiny).

"Není to tebou"

Ale nechci téhle knížce křivdit. Je mi jasné, že je problém ve mně. (Všimňete si, prosím, té sofistikované narážky na další klišé z romantických knih!) Young adult tohohle ražení už nějakou dobu nečtu a nastavuji svoje očekávání ohledně vystavění zápletky a stylu psaní podle autorů jako je Irving, Murakami nebo v oblasti YA Eoin Colfer a John Green (díky za jeho kvalitní knihy pro mladé bez přemíry klišé!). 
Pokud bych posuzovala Prozření Mary Dyerové jenom v kontextu young adult romantické literatury (což bohužel nedokážu), pak jde nepochybně o nadrpůměrnou knížku, kterou musím doporučit všem čtenářkám tohoto žánru.

Jak moc se mi kniha líbila:

 




Žádné komentáře:

Okomentovat