Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pondělí 16. února 2015

Tajemství Enigmy a jednoho nepochopeného génia

Kód Enigmy, v originále The Imitation Game, je pro každého filmového nadšence jasnou volbou - lákavé téma, atraktivní prostředí a hlavně skvělí herci v čele s Benedictem Cumberbatchem a Kierou Knightley. Velká očekávání bývají v případě filmů nebezpečná - v tomto případě byla ale naprosto naplněná.




Příběh o prolomení šifrovacího systému Enigma během druhé světové války je fascinující - ale vzhledem k tomu, že všichni tušíme, jak to všechno dopadlo, nejde o příliš napínavou zápletku. Děj filmu se ale zaměřuje na fascinující postavu Alana Turinga (Benedict Cumberbatch), geniálního matematika, který vymyslel tzv. Turingův stroj - v dnešní řeči první počítač. Z válečného dramatu se stává spíše psychologické drama o jedné komplikované osobnosti, která svojí genialitou v podstatě stvořila svět tak, jak ho dnes známe.


Vyhrajeme válku!

Snímek se chytře pohybuje ve třech prolínajících se časových rovinách: Celý příběh rámuje rok 1951 - profesor Turing je zatčen a souzen kvůli homosexuálnímu chování. Policista naráží na jeho tajemnou minulost, o které neexistují žádné záznamy, a Turing mu během výslechu začíná vyprávět svůj příběh.
Těžištěm děje se tak stává doba druhé světové války, kdy se vkládá naděje na zvrácení postupu nacistů do prolomení německého informačního systému, tedy rozlousknutí záhady šifrovacího systému Enigma. Alan Turing se připojuje k tajnému projektu v Bercheley, aby zde spolu s nejlepšímu kryptografy dokázal nemožné. Ovšem Turing je plachý a silně asociální, odmítá spolupracovat na každodenní snaze o luštění šifer a trvá na tom, že sestrojí stroj, který práci udělá na něj.
Hlavní dějovou linii pak doplňují fleshbacky do Turingova dětství, kdy byl kvůli své odlišnosti šikanován spolužáky a jeho jediným přítelem byl kluk jménem Christopher, který ho taky přivedl ke kryptografii. 


Práce s časovými rovinami příběhu je zde velmi chytrá: nejen že se snaží vysvětlit v celé komplexnosti Turingovu osobnost a jeho motivaci, ale také zpomaluje děj hlavní válečné linie dost na to, aby pro nás byla práce party trochu divných matematických borců dost napínavá. Všechno samozřejmě okoření napjaté vztahy uvnitř týmu a zápletka s jedinou ženskou postavou Joan Clarke (Kiera Knightley), která má k Turingovi jako jediná blízko. Na postavě Joan je nejzajímavější, jak se jako žena probojovává do tehdy ryze mužského světa a neustále bojuje s očekáváním svého okolí.  

Ústřední postavou je ale vždy Alan Turing. Sledujeme ho bojovat s šikanou, nepochopením ze strany kolegů i problémy při stavbě prvního „počítače“. Turing je prostě jiný - génius, asociál, homosexuál - a pro člověka, jako je on, nejsou čtyřicátá léta moc příjemná, ale padesádá téma se svou pyšnou konformitou jsou ještě horší. Turing, který toho pro svět tolik udělal, začíná jako outsider ve škole a končí jako zločinec s povinností podrobit se hormonální léčbě, která ho má zbavit jeho homosexuální „úchylky“. 


Cumberbatch táhne

Co si budeme nalhávat: většina z nás jde na film kvůli Benedictu Cumberbatchovi. A ten rozhodně nezklame: geniální, asociální a/nebo rozervané muže má spolehlivě nacvičené (ať už z Sherlocka, detektivky Jeden musí z kola ven, rodinného dramatu Blízko od sebe nebo hraného dokumentu o Goghovi). A jeho výkon je dokonalý. Ale vyzvedla bych tu Alexe Lawthera, představitele malého Turinga -  jeho gesta a mimika byly opravdu kopií chování Cumberbatcha a Turing-školák byl jednou z nejzajímavějších postav. Samozřejmě mě taky potěšilo vidět ve filmu Allena Leeche, kterého znám jako Toma z Panství Downton. 

Alex Lawther jako mladý Turing


Shrnuto: Kód Enigmy má všechny přísady, které by měl dobrý film mít - od zajímavé zápletky přes skvělé herecké výkony až po přesně namíchaný humor a napětí - a každá z těchto přísad je velmi kvalitní. Přimíchejte ještě podmanivý soundrtack Alexandra Desplata (na kterém teď ujíždím) a máte film, na který hned tak nezapomenete.
 Žádné slabé místo jsem nenašla (samozřejmě pokud filmařům odpustíme, že si Turingův příběh a postavytrochu přetvořili, ale nakonec je to film BASED ON real story). Moje emocionální potřeba vidět silný příběh byla naplněna. A navíc mám dobrý pocit, že svět konečně začne znát jméno Alana Turinga, který byl sice v mnoha směrech „nenormální“, ale jeho práce dokázala změnit směr dějin a ovlivnit náš každodenní život víc než cokoliv jiného.


 
Jak moc se mi film líbil:

 


6 komentářů:

  1. Tak nevím, kde skončil můj komentář, nejspíš někde v černý díře internetu :-D Nicméně psala jsem, že film to byl úžasný a jak je to nefér, že ten Turing skončil tak, jak skončil. A koukala jsem na nějaký dokument a hodně věcí o Turingovi jsou fakt pravda, i některý, co jsem myslela, že si přimysleli :-D Fakt měl hodně dobrýho kamaráda Christophera, fakt se s Joan zasnoubil (i když jí prý řekl, že je gay, hned potom, ne až v dramaticky zajímavém okamžiku :-D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže internet tě cenzuruje, jo? :D Musím se taky víc ponořit do hledání informací o Turingově životě, je to fascinující osud.
      Teda to s Joan mě překvapilo, opravdu jsem si myslela, že je to jenom hollywoodský trik na zlepšení zápletky! Pak že život nemůže být jako film...

      Vymazat
  2. Výborný film, který mě taky inspiroval k tomu, abych si o Enigmě i Turingovi něco načetla. Benedict to zahrál skvěle, bez něj by to nebylo tak úplně ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznejme si, že Benedict zahraje skvěle všechno :D Máš pravdu, je výborné, když se přes film dostaneme k nějaké zajímavé osobnosti nebo dějinné epoše, o kterých by nás jinak nenapadlo přemýšlet.

      Vymazat
  3. Znala jsem ho jen jako Sherlocka - zahrál ho brilantně. Tohoto pána budu sledovat pravidelně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny jeho postavy jsou výborné. I když taky všechny dost "nenormální" :) Úžasný herec. Tenhle film určitě zkus.

      Vymazat