Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 8. července 2015

O jednom skoro-géniovi a devatenácti dívkách jménem Katherine

Konečně jsem se k té knížce dostala: na An Abundance of Katherines od Johna Greena jsem se těšila hodně dlouho. Nedávno vyšla v češtině a četla jsem na ní spoustu rozpačitých recenzí: obavy z toho, že se Greenovy kniha nepovedla, byly ale zbytečné.




Colin je "zázračné dítě" (prodigy): tak trochu chodící encyklopedie, slovník několika jazyků a automat na anagramy v jednom. Jenže má problém: jmenuje se Katherine. No, vlastně je těch problémů devatenáct a všechny se jmenují Katherine. Colin prostě randí jenom s dívkami tohoto jména - a všechny mu nakonec dají kopačky. 
Po rozchodu s devatnáctou Katherine (K-19) Colina jeho kamarád Hassan vytáhne na road trip, který je zavede do zapadákova Gutshot, Tennessee, kde Colin s Hassanem získají brigádu a najdou nové kamarády, hlavně sympatickou vrstevnici Lindsey. Colin se snaží dostat ze svého vztahu s K-19 a vůbec ze začarovaného kruhu Kateřin svým vlastním svérázným způsobem: vytváří Teorém, který by vysvětlil průběh vztahů a dokázal i předpovídat jejich průběh...


Pohodový letní příběh

Dobrá, moc dobře chápu, proč byli někteří blogeři ve svých recenzích trochu rozpačití. Není to tak dobré jako The Fault in Our Stars nebo Looking for Alaska. Knížka má nevýhodu v konkurentech z řad knih od vlastního autora. V porovnání se slavnějšími a vydařenějšími "greenovkami" jí chybí jedna důležitá věc: napínavá zápletka. Samozřejmě že An Abundance of Katherines má děj, ale jede tak nějak samospádem, logicky postupuje kupředu: není tu nic, kvůli čemu byste nutně potřebovali číst dál (pokud tedy nejste extra fandové Colinova vzorce na vztahy a nepotřebujete vědět, jaká bude jeho finální verze). Částečně příběh ženou dopředu vztahy mezi hlavními postavami, jako třeba vyvíjející se náklonnost mezi Colinem a Lindsey (která se, bohužel, nejmenuje Katherine), ale pořád tu chybí pořádný zvrat nebo napínavější dějová linie.
 Tahle nevýhoda příběhu se ovšem stává výhodou, pokud po knížce sáhnete - stejně jako já - v rámci letního nicnedělání. Příběh celý je letní - odehrává se o prázninách a nese příjemnou atmosféru letního dobrodružství.    
Jak už je u Greena zvykem, jeho postavy jsou zajímavé, ale takovým tím obyčejným způsobem - žádná za vlasy přitažená rodinná historie. Ano, Colin je zvláštní - velmi chytrý, nadějný kluk, který nikdy neměl moc kamarádů a bojí se, že se z něho nikdy nestane génius. Ale chápete ho: je to člověk, se kterým jste klidně mohli chodit do třídy.
Dalším typckým prvkem Greenových knih, který je zachovaný i tady, je "filozofování" typické pro dospívání. Určitě to znáte: takové ty otázky, které vás napadají, když je vám patnáct až osmnáct: Co chci dělat se svým životem? Co mám dělat, aby to dávalo smysl? Jakou cestou mám jít? Připadá mi, že Green nabízí stále podobné odpovědi napříč svými knihami (nebudu spoilerovat). Ovšem je zajímavé sledovat rozdílný přístup třech hlavních postav: Colin, který chce být výjimečný (chce, aby na něm ostatním záleželo), Lindsey, která má v úmyslu zůstat doma v zapadákově a většinou se přizpůsobuje okolí tak, aby ji mělo rádo (a tím se stala populární holkou), nebo Hassan, který působí, že se prostě jenom chce bavit. 

Ty věci pod čarou

Kromě příjemného příběhu je na knížce zajímavý onen vtipný "bonus" v podobě rovnicí na vztahy a různých nákresů grafů a funkcí. Celá kniha je vůbec udělaná v Colinově duchu: jsou tu třeba poznámky pod čarou (vysvětlující cizí slova a poskytující doplňující informace). Tyhle poznámky hodně lidí, jejichž recenze jsem četla, štvaly - mě to ovšem bavilo a myslím si, že přesně zapadly do stylu, jakým je příběh vyprávěný.


Takže ano, přečtěte si An Abundance of Katherines - nebo v češtině Příliš mnoho Kateřin. Je to fajn čtení, které pobaví a poskytne nějaké ty náměty na přemýšlení. Nejenom pro ty, kdo zrovna procházejí onou fází dospívání: na "greenovkách" je dobré, že je  může číst prakticky každý. Protože zkušenosti, o kterých Green vypráví, jsou jednoduše univerzální.


Jak moc se mi kniha líbila:

 

Máte rádi knihy od Johna Greena? Četli jste Příliš mnoho Kateřin?

2 komentáře:

  1. Četla jsem a líbily se mi, ne nijak extra tak průměrně, taková milá kniha na odpočinek a pár pěkných myšlenek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, na rozdíl od jiných greenovek je to taková příjemná odpočinková :)

      Vymazat