Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 12. února 2016

Jak se stvořit k obrazu svému (a jak z toho průšvihu pak ven)

Caitlin Moran, známá britská novinářka a feministka, se na český knižní trh přiřítila s románem o dospívání Jak stvořit dívku. Jak to u téhle dámy bývá, její kiha je všechno, jenom ne tuctová. A navíc je upřímnější, než dokáže být většina z nás po pár skleničkách něčeho ostřejšího.



Johanna Morriganová je čtrnáctiletá holka z Wolverhamptonu. Její rodina žije ze sociálních dávek kvůli otcově úrazu a místní nezaměstnatelnosti a k tomu se máma po porodu dvojčat proměnila v depresivního ducha. Co může dělat holka, která je fakt chudá a celkem dost tlustá, když nechce zůstat celý život zaseknutá v zapadákově, být sama a dřít bídu? Johannin recept: stát se hudební kritičkou. Vytvoří si prostě znovu samu sebe, lepší a takovou, aby ji ostatní brali. Stane se Dolly Wildeovou, nezřízenou střelou hudební branže, která v časopise doslova cupuje kapely, vyráží na divoké jízdy plné alkoholu a snaží se stát sexuální přebornictví. Hlavní otázkou ale zůstává: je tohle opravdu život, jaký chce?

O chudobě, hudbě a sexu

Z knihy Jak stvořit dívku vyplývá, že bychom se neměli stydět psát pochvalně o věcech, které se nám fakt líbí: takže se tím budu řídit. Protože kniha Jak být dívkou mě doslovala odrovnala. Za prvé, je to velmi upřímné. Už kvůli tomu stojí za to Caitlin Moran číst: protože napíše na rovinu všechno, co ostatní jenom naznačují nebo radšji nechávají za zavřenými dveřmi. Nic pro konzervativní lidi. Tenhle styl mě bavil na Jak být ženou i Morantologii a tady jenom pokračuje v zajetých kolejích (nebo možná zachází ještě dál). Je to osvěžující, je to fascinující, je to návykové.

Za druhé, tahle kniha je prostě velmi zábavná. Četla jsem ji hlavně v metru a autobuse a řekla bych, že jsem se pro tu dobu stala nejveselejším člověkem v pražské MHD. Její vtipy jsou ironické, sarkastické a plné zábavných narážek.
 Ještě víc mě ale fascinovalo, s jakou lehkostí ve mně přelítávaly emoce od čiré zábavy k mrazení nad bezútěšností prostředí, ze kterého Johanna pochází. Jen málokteré knihy se dneska zabývají chudobou v rozvinutém světě a ani si moc neuvědomujeme, jak šílené to musí být, vyrůstat v nuzných podmínkách, zatímco je svět plný lákadel a možností. Jaké to je, když rodina sní o tom, že se to jednoho dne musí zlomit a oni se proslaví a budou bohatí, a přitom v kraji bývalých horníků nikdo z rodiny nemůže sehnat práci. Jaký je pocit, nemít na ovoce a muset oželet televizi, která je jediným zdrojem zábavy a úlevy. Caitlin Moran tohle všechno popisuje s nadhledem, ale velmi realisticky. A přestože v úvodu vehementně tvrdí, že je to celé fikce a rozhodně nejde o autobiografii, musí být všem jejím čtenářům jasné, že těch autobiografických prvků je tu fakt dost: Moran pochází z Wolverhamptonu, má spoustu sourozenců a chudou rodinu, její otec měl invalidní důchod, začínala jako hudební publicistka... Myslím, že není nutné pokračovat.

Kým se chceme stát

Trochu jsem se bála, že mě bude štvát poselství knihy, které je naznačeno už na obálce: že je sice hezké stát se hvězdou věčírku a obávanou kritičkou, ale že ještě lepší je být sama sebou. Bála jsem se takové té myšlenky "buď sám sebou a jdi za svým štěstím", protože ve většině knih působí příšerně otřepaně a přímo na něm vidíte blikat rudý nápis "KLIŠÉ". K mému potěšení se žádný neon nerozvítil a Moran udržela příběh v příjemných, nenucených mezích, s poznámkou, že tvořit si různá alter ega a zase je bořit prostě patří k dospívání. Vlastně i kvůli tomuhle nadhledu je to spíš kniha o dospívání než kniha pro dospívající.
Abych to shrnula: Když začnete být cyničtí v patnácti, máte zaděláno na pořádný emocionální problém. Můžete si stvořit dokonalé alter ego plné jízlivosti, nespoutanosti a cynismu a můžete dokonce začít věřit, že tohle jste opravdu VY - stejně to nebude pravda. Jednou bude na čase tuhle věž z kostek zbořit a zkusit to znovu, líp.
Nic lepšího, než být upřímní sami k sobě, totiž udělat nemůžeme.

Jak moc se mi kniha líbila:


Související články:

Citát týdne: Caitlin Moran, Jak být ženou

Morantologie: Život podle Caitlin Moran

Žádné komentáře:

Okomentovat