Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 16. března 2016

Jak skončit s prokrastinací snadno a rychle

Ke knížce s názvem Konec prokrastinace od Petra Ludwiga jsem byla velmi skeptická - nakonec jako ke všem motivačním, osobně-rozvojovým příručkám. Pak mi však byla zapůjčena a opravdu příjemně mě překvapila: jak praktickým obsahem, tak skvělou grafickou úpravou.



Máte problém s odkládáním úkolů? Myslíte si, že byste mohli být mnohem produktivnější? Nejste si jistí, čemu dřív věnovat svoji energii? Přiznejme si, kdo z nás aspoň občas podobné věci neřeší... Právě s tím pracuje knížka Konec prokrastinace a nabízí jednoduché a praktické nástroje, jak podobné problémy vyřešit.

Je potřeba říct, že pokud jste prošli kvalitním kurzem základů psychologie, nejspíš pro vás knížka moc nových informací nepřinese. Drtivou většinu poznatků už jsem někdy slyšela, v některých případech jsem četla původní zdroje (jako třeba Luciferův efekt od Zimbarda nebo Kahnemanovo Myšlení rychlé a pomalé). To ale není moc na škodu: Petr Ludwig dokáže všechny relevantní zdroje výborně roztřídit a syntetizovat do konzistentního celku a ještě všechno podat srozumitelnou, ale nikoliv tupě zjednodušující formou. Můj první dobrý dojem z četby byl - ježiš, on tak krásně cituje!

Sice se tedy možná nedozvíte moc nového, ale nadstavba v podobě praktických nástrojů, které můžete každý den používat, pokud se chcete zlepšit, je výborná. Navrhne vám, jak lépe strukturovat svůj čas, poradí něco o efektivním odpočinku, pomůže s vytvořením priorit. Všechno jsou to přístupy, u nichž si velmi dobře umím představit, že bych je mohla používat. Zatím tyto nástroje do svého života začleňovat neplánuju - nemám s prokrastinací problém - ale tak trochu tuším, že se k nim jednou třeba vrátím, až se můj život změní z "pohodového studentského" na "uhnaný teď-už-vážně-dospělácký".

Co je na knížce opravdu skvělé, je grafická úprava. Všudypřítomná jednoduchá schémata, která shrnují jednotlivé problémy, určitě pomáhají zapamatovat si hlavní myšlenky. Osobně jsem sice zatížená na text a obrázky pro mě tak důležité nejsou, ale věřím, že tyhle ilustrace budou pro velké množství lidí velkou pomocí. Každopádně knížku příjemně oživují.    



Abych to shrnula: velmi dobrá kniha o osobní rozvoji, což říkám jako někdo, kdo do této doby nikdy žádnou nedokázal dočíst. Stojí za pozornost, pokud se s prokrastinací, produktivitou, motivací potýkáte - což asi v nějaké životní fázi postihne každého.
Takže nepropadejme panice a skončeme s prokrastinací.Třeba s pomocí téhle knížky.

Četli jste Konec prokrastinace? Jaký máte vztah ke knihám o osobním rozvoji?  




4 komentáře:

  1. O téhle knize jsem toho spoustu slyšela, ale až teď jsem si přečetla pořádnou recenzi. Určitě se na ní chystám, protože třeba teď, při psaní bakalářky, mám s prokrastinací opravdu problém...Jinak obecně taky nemusím motivační knihy a návody, ale někdy je třeba udělat změnu :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé,další blogger, který teď zrovna píše bakalářku nebo jinou závěrečnou práci :D Taky jsem se dohrabala do téhle fáze.
      Jo, odsouvání psaní je problém, souhlasím. Tak hodně štěstí a tu knížku určitě zkus :)

      Vymazat
  2. Motivační knihy moc nečtu, nemám hlavně ráda takové ty americko stylové rozvleklé, které slibují, že vám kompletně změní život nebo ho alespoň zlepší o 92,85 % stejně jako se to stalo Annie, Tomovi a Bobovi :) Konec prokrastinace je ale výborný. Stručně a jasně, prakticky a bez zbytečné omáčky. Četla jsem asi před půl rokem a určitě jsem si z toho něco vzala a používám :) Nebo alespoň dokážu poznat, že mám "křečka" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně :) Ano, o křečkovi je dobré vědět, stejně jak o tom, jak řídit svého slona :D

      Vymazat