Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

čtvrtek 12. května 2016

Captain America, Civil War: Pojďme se pořádně porvat

Filmová zpracování komiksových příběhů jsou něco jako moje guilty pleasure: únik od reality, vizuálně zajímavá podívaná, někdy i dobrý příběh. Jenže v poslední době je toho moc i na mě: a zdá se mi, že právě příběhová kvalita a originalita jdou dolů, náměty se vyčerpávají. V této tendenci pokračuje i nejnovější marvelovský Captain America: Civil War.





V marvelovském světě se pořád něco děje: mimozemšťané se čas od času snaží zničit lidstvo, velkoměsty se prohání příšery a za nimi machrující superhrdinové. Není divu, že obyčejným lidem se tenhle stav moc nelíbí. Už v Captain America: The Winter Soldier se začala karta veřejného (a politického) mínění obracet proti superhrdinům, v tomto filmu se situace ještě zhoršuje. Politici z OSN přicházejí s řešením: Avengers podepíší smlouvu, nechají se hlídat komisí a podřídí se jejímu úkolování. Je asi jasné, že ne všem se tohle zamlouvá - zvlášť po zkušenostech s Hydrou (tajnou organizací, která od druhé světové války bujela v jiné vládní tajné organizaci, SHIELDu, a v podstatě rozložila tajné služby zevnitř). Steve Rogers (Captain America) proto na podmínky OSN přistoupit nehodlá.
Jenže Avengers se na jednotném postoji neshodnou: Tony Stark (Iron Man) preferuje podepsat a podřídit se a půlka týmu jde s ním. Steve Rogers se svými lidmi se tak ocitá nejen mimo zákon, ale taky v opozici vůči dřívějším spojencům. Nastává "občanská válka" mezi superhrdiny. Jenže taky se na scéně znovu objevuje Stevův kamarád Bucky, ze kterého je tak trochu vraždící monstrum, a někdo se chystá zničit svět...


Jedna velká střílecí party

Už z mého trochu neohrabaného pokusu nastínit děj je asi jasné, že Marvel Universe se pěkně rozjel - nabaluje na sebe významy z minulých filmů i seriálů, propojuje osudy, vytváří kontextuální narážky. Pokud nevíte, co je Hydra, máte problém. Stejně tak postav je čím dál tím víc a stále přibývají: v tomhle díle byl přiveden na scénu mladá Spider-man, ale objevují se tu třeba i Panther nebo Ant-man, kteří měli nedávno svoje filmy. Prostě, je to velká groupa a už není možné detailně se věnovat každé postavě, vysvětlovat individuální motivace. Jenom některé postavy jsou více rozehrané, zbytek je stafáž při scénách "teď se všichni pomlátíme".
Ano, z marvelovek se stává tuctová akční "střílečka" s velmi dobrými efekty a občas vtipnou hláškou. (V tomhle ohledu asi nejlíp fungovaly scény s mladým Spider-manem, který jako postava krásně oživil stojaté superhrdinské vody.) Jenže tomu chybí nějaký ta "nadstavba": třeba ve formě skvělého příběhu se zvraty a možností vidět paralely s naší současností, jak se to podle mě povedlo v Zimním vojákovi (recenze zde) nebo jako ve skvěle napsané první sérii Agent Carter. Občanská válka většinu času působí jenom jako prostředek, jak rozvinou vizuální efekty týkající se všech těch super vlastností. A divák sedí a říká si: "To si to ti pitomci prostě nemohli v klidu vyříkat?!"


Ale nechci být zase přehnaně kritická: pár zajímavých momentů se našlo. Obecně se mi líbí ta nejednoznačnost: sice jde o film pojmenovaný po Kapitánovi, ale stejně tak můžete fandit Iron Manovi. Protože oba mají svým způsobem pravdu, které věří: to dělá jejich boj tak smutným. Není mezi nimi vyloženě "špatná strana". Nejsem si jistá, na kterou stranu bych se připojila: tedy, jako postavu mám jednoznačně radši Steva Rogerse, ale ideově souhlasím spíš se Starkem. Tenhle potenciál - bývalí dobří přátelé si jdou po krku - byl ale podle mě opět nevyužit: tedy, využili ho na dobré vizuální efekty, ale hlubší emoce nevyvolal. Nebo už jsem moc velký cynik...?

Abych ten zmatený výlev svých myšlenek nějak uspořádala: pokud máte rádi komiksovky a chcete na dvě hodiny úplně vypnout, podívejte se na to. Ale nic víc nečekejte. V takovém případě nebudete zklamaní.  

Moje hodnocení:
  
Viděli jste film? Mám tu někoho, kdo taky ujíždí na komiksových adaptacích? :)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat