Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 10. prosince 2014

Morantologie: Život podle Caitlin Moran

Caitlin Moran - britská feministka a sloupařka pro noviny jako The Times, ke které můžete přidat kopu dalších charakteristik: manželka, matka, holka z chudé rodiny, hudební publicistka nebo fanynka Sherlocka. Od téhle kontroverzní novinářky u nás vyšly dvě knihy: Jak být ženou (doporučuji!) a Morantologie. 





Zatímco kniha Jak být ženou je rozdělena do kapitol podle zásadních "ženských" témat (od mentruace a svateb po potraty nebo depilaci), Morantologie je tím nejlepším z jejích sloupků, rozhovorů a reportáží, které dělala pro různé deníky, a které nejspíš upravila pro potřeby knihy a pospojovala do tematických bloků, aby k sobě trochu pasovaly. V téhle knížce proto najdete v kostce její názory na většinu zásadních "problémů" téhle doby - potraty, kofein, WoV, sociální dávky, Panství Downton, Lady Gagu, burky, (ne)oblečené zpěvačky na MTV i na Pána času. 

Caitlin Moran je zajímavá osobnost - a nesporně je velmi vtipná. Aspoň většinou. Každý máme jinde nastavenou hranici toho, co je vtipné a co nevkusné a je pravda, že Moran tuhle hranici nejspíš ani nemá. S některými jejími názory nesouhlasím (třeba na seriál Panství Downton, který očividně nesnáší) nebo se mi nelíbí způsob, jakým názor prezentuje (např. sloupek o potratech). Moc jsem nepochopila ani mezihry, které asi měly napojovat jednotlivá témata, aby kniha nepůsobila násilně slepeně, a které mají být o rozhovorech Moran a jejího manžela v ložnici.

I přes to je ale Morantologie velmi příjemným čtením. Taková svěží knížka, kterou doporučuju (nejen) každé ženě. Je příjemné přečíst si knihu, ve které vám autorka servíruje svoje názory takto otevřeně. Občas s ní budete nesouhlasit, párkrát vás možná naštve, ale stejně hlavně pobaví. Její vtipy jsou totiž neotřelé a životní zkušenosti univerzální.  

Pro všechny fanoušky Caitlin Moran ještě doplním, že nakladatelství Host plánuje v roce 2015 vydat její knihu How to Build a Girl.
  
Jak moc se mi kniha líbila:

 

Žádné komentáře:

Okomentovat