Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

úterý 4. srpna 2015

Jak BBC vidí Tři mušketýry

Pro filmy a seriály na motivy Třech mušketýrů (kteří vlastně byli čtyři, že) jsem mívala celkem slabost. Je v tom dobrodružství, zábava, trochu romantiky - a člověk tak nějak tuší, že to dopadne dobře. Takže jsem věrně zhlédla většinu filmových adaptací, včetně toho hrozného propadákového blockbusteru z roku 2011 a hororové verze z rou 2005, ze které jsem pak dost dlouho měla noční můry. Takže jsem zkusila i seriál BBC, jehož druhá řada aktuálně běží na Primě. Tihle Tři mušketýři opravdu jsou jiní: původní Dumasův příběh je tu dost změněn (snad ještě víc než v té úděsné hororové verzi) a výsledek je spíš ukázkou toho, jaké problémy si scénáristi z 21. století představují, že by lidé v 17. století tak mohli mít.


 

Detektivka s klasickými kulisami

Původní Dumasovy knihy o Třech mušketýrech jsem nečetla - i když začínám mít pocit, že bych možná měla, abych zjistila, jak to všechno vlastně myslel. Četla jsem si nicméně výtahy na Wikipedii a dalších stránkách, kterým taky odpovídá několik věrnějších filmových adaptací, takže můžu říct - BBC se od původního příběhu vzdálila opravdu hodně. Což ale nemusí být špatně: ve filmech o Třech mušketýrech jsme viděli už všechno od nadpřirozených sil po vzducholodě bořící Notre Dame, takže asi přišel čas na nějakou změnu. 
Tenhle seriál ze všeho nejvíc působí jako detektivka zabalená do reálnií 17. století, s Dumasovými postavami. Zatím jsem viděla jednu sérii a dva díly druhé řady a po klasické zápletce s královniným náhrdelníkem ani stopa: a hádám, že se jí ani nedočkám. Ve velkém se tu intrikuje, ale jednotlivé případy jsou postavené jako detektivka: muškerýři mají někoho ochránit, jenže smrt toho někoho chce kardinál (nebo někdo jiný), muškěrýři odhalují pravdu. Na pozadí těchto "případů" se pak odvíjí vztahy mezi mušketýry, objevujeme minulost a motivace postav (těch, které nejsou úplně ploché) a pronikáme do politických záležitostí.

Někdo umřel - jde se vyšetřovat...

17. století podle BBC

V úvodu jsem naznačila, že scénáristi (Adrian Hodges, Ben Harris a další) se podle mě hlavně rozhodli ukázat, jak tehdejší svět fungoval a jaké měli tehdejší lidé problémy. Nejvíc je to vidět na způsobu, jakým jsou aktualizované postavy: Porthos (Howard Charles) vyrost v pařížském ghettu a je synem černošky a bůhvíkoho, Constance (Tamla Kari) se snaží vyrovnat mužům a je zaseknutá v nešťastném manželství (ze kterého ale nemůže jen tak utéct, jako to dělávala ve starších verzích). Více se tu také probírají náboženské rozdíly (královna Anna je původem Španělka, ale hlavně že je katolička). Jednotlivé díly otevírají témata chudinských čtvrtí nebo vzdělávání žen. Což je hezké... ale mám takový pocit, že je to taky občas dost mimo tehdejší realitu. Kolik žen v 17. století ve Francii uvažovalo o tom, jak je blbý, že nemají vzdělání? Nevím: řekla bych ale, že moc jich nebylo, že jde jenom o pohled dnešních scénáristů, kteří věří, že se budou současné divačky u televize rády pohoršovat nad tehdejším postavením žen.
Když už jsme u toho scénáře, obecně mě dost zklamalo, jak je to celé předvídatelné. Snad jednou, v posledním díle první série, mě autoři opravdu "dostali" na chytrý zvrat, jinak je to ale postavením příběhů spíš nuda. I když nadprůměrná nuda.


Když fandíte záporákům

Co zůstává zachované v téhle seriálové verzi stejně jako v jiných, je plochost většiny postav. D´Artagnan (Luke Pasqualino) je nesnesitelně nudný (i když asi má být úžasně čestný a mužný), král Ludvík (Rayn Gage) je směšná figurka. Z mušketýrů je tradičně nejzajímavější Athos (Tom Burke) svým vztahem s Milady, i když BBC hodně rozvinula i jinak tajemného Aramise (Santiago Cabrera), když jeho sukničkářství povznesla do, ehm, nebezpečně vysokých kruhů (prosím, oceňte moji snahu nespoilerovat!). 
V zajímavosti postav ale vedou záporáci, jak už to bývá obecně u Třech mušketýrů: Milady (Maimie McCoy) je sice očividná mrcha, ale taky má styl a nikdy u ní nevíte, na čem jste. Richelie (Peter Capaldi, známý jako Doctor Who) má nejkomplexnější charakter, na jednu stranu je to nemilosrdný intrikář a klidně i vrah, ale na druhou stranu si uvědomuje svoji odpovědnost k Bohu a k Francii. Ve druhé sérii pak přichází na scénu hrabě Rochefort, který přebírá roli hlavního záporáka: po dvou dílech mi nepřipadá tak fascinující a nejednoznačný jako Richelie, ale moje naděje v něj zůstává, vždyť ho hraje skvělý Marc Warren (kterého mám ráda z Podfukářů nebo Otce prasátek). 

Kardinál Richelieu zatápí mušketýrům v první sezóně...
... Rochefort v té druhé. Milady zůstává.

A kdepak je tohle točené?

Je čas přiznat, proč jsem tenhle seriál začala původně sledovat: protože se točil v České republice. Nádherné zahrady, úžasné knihovny a barokní sály, hrady a souboje mezi skalami - v tom všem můžete poznávat místa, která znáte. Knihovna Strahovského kláštera, sály a zahrady Kroměřížského zámku, hrad Zvíkov, Prachatické skály, terezínské tunely - a mnoho dalších míst, díky kterým probíhá konverzace s mojí mámou, která to sleduje se mnou, ve stylu: "Zase Strahov!" "Je tohle Dobříš?" "Koukej na to schodiště!". Pokud vás zajímá, kde se točily jednotlivé scény, hodně informací najdete na Edně. Na výpravě se BBC vyřádila, a to mě baví.   


Král Ludvík ve strahovské knihovně

Abych to shrnula: Tři mušketýři v provedení BBC jsou nenáročným, prázdninovým seriálem. Některé scény jsou zábavné, všechny bojové scény pitomoučce naivní, hudba podprůměrná, scénář nic moc, historický kontext ucházející, ale výprava skvělá. 
Pusťte si seriál k vaření nebo žehlení, pokud potřebujete kulisu a máte rádi historické záležitosti a jistotu, že všechno dobře dopadne. 

Jak moc se mi seriál líbil (1. série):



 
   



2 komentáře:

  1. Myslím, a to nejsem bůhví jaká feministka, že se v každé době našly ženy, které cítily potřebu vzdělání v nějaké oblasti.
    jinak je seriál, Tvými slovy, prima letní biják.
    Chudla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, jen si nemyslím, že to ve Francii v 17. století bylo nějak moc na pořadu dne. I když je to začátek osvícenství, takže možná ano :)

      Vymazat