Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 28. října 2015

Proč se (ne)ztratit v Mnichově

Státní svátek jsem oslavila filmem Ztraceni v Mnichově: s důležitým a divným pocitem, že jdu po hooodně dlouhé době do kina na český film, že má ten film zajímavé téma a že by se mi i mohl líbit. A vážně, líbil se mi moc.




Mám velkou radost, že se čestí filmaři začínají obracet do moderních dějin - a že to dělají zajímavě, ve filmech plných osobitých výkladů událostí a ne jen planého národního nadšení. Nejdřív přišla série České století, kterou jsem sledovala vyloženě fascinovaně: a ještě fascinovanější jsem byla, když se po jednotlivých dílech o historii opravdu diskutovalo. Hotový zázrak. 
A teď Ztraceni v Mnichově: film, který se snaží zbořit mýtus mnichovské zrady a postavit tuto událost do nového světla. Tedy, vlastně ne tak úplně, protože výklad historika Jana Tesaře nový není - je jen širší veřejnosti dost neznámý. Tesař ve své slavné knize Mnichovský komplex vysvětluje, že "Mnichov" nebyl žádnou zradou, ale velmi chytrou diplomatickou hrou, jejíž scénář napsal - Beneš. Beneš vnutil Francii odstoupení našich hranic (i když trochu v jiné rozloze, než se nakonec stalo), zajistil protiústavnost svého jednání a dostal Československo do role oběti, která bude jednou stát na vítězné straně. To jen pro nás zůstal "Mnichov" synonymem pro zradu a ponížení, kterým si vysvětlujeme každé další historické selhání...

Tolik k výkladu dějin, který se filmaři snaží předat divákům. O ději filmu bych vám tu radši nic neříkala. No dobře, možná řeknu tolik, že jde o příběh trochu vyhořelého novináře, který na tiskové konferenci uvidí papouška patřícího Daladierovi. Ten papoušek mu byl fakt blízký a věrně reprodukuje, co Daladier říkal. Většinou jsou to věci jako "Hitler je super" a "Češi jsou srabi". Prostě nic lichotivého. 
Víc bych vám raději neprozrazovala. Jenom řeknu, že sice nebudete celou dobu chápat, co se zrovna ve filmu děje, ale nakonec to do sebe víceméně zapadne. Že je tu použitý skvělý humor, dobře vymyšlené narážky a paralely. 



Prostě je to film, který byste měli vidět. Už kvůli tomu, že se týká jednoho z našich důležitých historických momentů - ať už ho vykládáme jako zradu a prohru, nebo jako výhru. 
Jsem zvědavá, jestli se u nás strhne aspoň taková debata, jako po Českém století. (Nejspíš ne až taková, protože nebude nutné řešit, jestli Marek Daniel vypadal úplně jako Havel, nebo jenom trochu.) Troška té debaty o naší minulosti by neškodila - zvlášť o události, která je podle některých stále definičním prvkem české povahy.

Moje hodnocení:

 

4 komentáře:

  1. Viděla jsem to před týdnem. Moc mě mrzelo, že jsem si před shlédnutím přečetla recenzi, mohla jsem být pobaveně překvapena tím zajímavým dějovým zvratem. Bohužel jsem nebyla mile zmatena, ale jako jedna z mála jsem se občas zasmála, protože jsem byla o kousek před ostatními.
    Zelenka je skvělý, toto se mu opravdu povedlo. Poprvé jsem se setkala s kombinací tak závažného historického tématu a komedie :) Líbil se mi i náznak novinářských praktik. A pak to zákulisí filmového natáčení - např. výroba ptačího výkalu :) Fakt super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, já se radši vyhýbám recenzím na filmy, na které teprve chci jít... Před tímto filmem jsem neviděla ani trailer, jenom jeden rozhovor se Zelenkou (na DVtv, doporučuju).
      Musím říct, že jsem taky nebyla zas až tak zmatena. Asi proto, že jsem četla Tesařovu knihu, a ne jednou. Takže jsem se nemusela snažit pochopit, co mi to říkají :D

      Vymazat
  2. Ten rozhovor jsem si také pustila před filmem :) Chtěla jsem být připravena :)
    No jo, Ty jsi vlastně z oboru, takže pro Tebe to vlastně bylo doplnění studijního materiálu :) Taková vtipná vsuvka pro pobavení. To Tesařovo tvrzení je velmi odvážné, myslíš, že to tak skutečně bylo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No úplně z oboru to není, je to historie - ale ano, psala jsem kdysi seminárku o tom, jak Češi vidí Mnichov (jestli je to pro nás trauma). Takže ano, připadá mi to hodně zajímavé :)

      Jestli to tak bylo... Já nevím! :D Tesař to má hodně dobře podložené, bohužel neposoudím, jak moc je to pravdivé (a jestli některá fakta už nejsou vyvrácená). Připadá mi celkem rozumné, že říká, že to byl Benešův diplomatický tah - hodně mě štve, když je Beneš ukazovaný jako spíš záporná postava českých dějin: Myslím si, že žil v mnohem složitejší době než Masaryk, který je naprosto glorifikovaný. Připadá mi, že a opravdu je trochu divné, že mnichovské událost bereme jako takovou velkou křivdu.
      (Na druhou stranu musím přemýšlet o tom, že když to Beneš tak geniálně zvládl ohledně druhé světové války, proč nějak nezabránil tomu průšvihu s nástupem komunismu. Beneš souhlasil s košickým programem, vytvoření Národní fronty - tj. oslabením demokracie. Směřoval nás na Východ - i když věděl, že nás západ vlastně nezradil? Proč? Jasně, možná neměl na výběr. SSSR by to tu nejspíš obsadil vojensky, kdyby to tu komunisti nezvládli díky volbám a politikaření. Prostě nevím.)

      Vymazat