Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 4. září 2015

"Kolik hvězdiček bys tomu dala?"

Vždycky mi to přišlo zvláštně paradoxní, redukovat kvalitu nějakého příběhu na kvantitu počtu hvězdiček (na Goodreads, ČSFD a podobně). Stejně jsem tomu ale podlehla (už dávno) a brzo tomuhle trendu podlehne i tenhle blog - zavádím hodnocení hvězdičkami pod recenze.



Hrajeme s kamarádkou, blogerkou madlenkou takovou hru. (Vlastně ani nevím, jestli jí to jako hra připadá, ale mně teda ano.)
Ona: "A kolik bys tomu dala hvězdiček?"
Já: "Ehm... To se tak nedá říct, na hvězdičky."
(Ticho.)
Já: "Tak tři, no."

Jo. Propadla jsem kvantifikaci. Je to hrozný. Jak shrnout komplexitu příběhu - děj, postavy, prostředí, pointu, styl, všechny ty jemné nuance pocitů při prožívání knihy nebo třeba filmu - do počtu hvězdiček? Nebo třeba do procent? To je prostě blbost. Že jo?
Vtipné na tom je, že to nějak jde. Nevím jak. Ale prostě ze sebe ty hvězdičky sypu, když je potřeba. 

Vytvořila jsem si (skoro) dokonalou omluvu: Kvantifikování názoru slouží ze všeho nejvíc k porovnání intenzity vztahu, který ke knize/filmu mám v porovnání s jinými knihami/filmy, které jsem četla/viděla. Neznamená to, že bych chtěla kvantifikovat příběh (to ne!), spíš kvantifikuju svoje pocity. (To jsem si pomohla, co?)

Už končím s tím filozofováním. (Studuju filozofickou fakultu - co jste ode mě čekali...?)
Jdu kvantifikovat.

Od teď se tedy bude pod recenzemi knih, filmů a seriálů objevovat hodnocení vyjádřené počtem hvězdiček. Postupně je doplním i ke starším článkům. Jen tak pro doplnění informace. 
Nebo kdyby se vám nechtělo číst ty rozvláčné texty, které ze mě občas vypadnou.



Hodnotíte si knihy a filmy hvězdičkami, procenty a podobně? Zajímáte se o to, na kolik hvězdiček nebo procent lidé knihy a filmy hodnotí?



4 komentáře:

  1. :D Přesně takhle ale ty hvězdičky beru i já! Jsou v tom hlavně emoce, které ve mně ten příběh vyvolává - v porovnání s jinými. Ne vždycky je to přesné, a někdy si s odstupem času řeknu, že bych nějakou tu hvězdičku ubrala. Ale hlavně, u mnoha recenzí ty hvězdičky prostě hledám, protože na mě působí, jestli ta kniha dostala tři nebo třeba pět. Takže v rámci praktičnosti tvému kroku tleskám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak výborně! Já teda hvězdičky hledám jenom na Goodreads (protože jsem líná číst všechny ty komentáře), u recenzí moc ne; ale zase na ČSFD mě hodnocení v procentech zajímá hodně. Takže chápu, že je to prostě něco, co k recenzím patří :)

      Vymazat
  2. Hodnotím, nevidím na to nic špatného, protože názory na jednotlivá díla se sice mění, ale časem se můžu podívat na starší hodnocení a vědět, jaký pocit jsem zhruba tak z díla měla, i když podrobnější názor už si třeba nevybavím. Ale hodnotím pouze na stránkách typu ČSFD, na blogu ne, protože jsem měla negativní zkušenost, že někteří lidé jenom sjeli na hodnocení a recenzi pak už nečetli. :) Na druhou stranu je to přehlednější a jak říkám, člověk se i po delší době díky číselnému hodnocení snáz rozpomene, jaký dojem z daného díla měl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tedy moje vlatsní hvězdičkové hodnocení po čase už nic neřekne, spíš když si přečtu, co jsem na to tehdy říkala... Ale chápu, že je to prostě způsob porovnání, se kterým se musí počítat.

      Vymazat