Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pondělí 1. srpna 2016

Nevýrazný Murakamiho Spánek

Knížečka Haruki Murakamiho Spánek, obsahující povídku o nespavosti, je sice nádherně ilustrovaná, jako celek je pro mě však spíš zklamáním. Potvrdil se mi pocit, který jsem měla v knihkupectví, když jsem ji viděla poprvé - že jde ze všeho nejvíc o marketingový tah na lidi, kteří (jako já) čtou do Murakamiho cokoliv.







Hlavní postavou je žena v domácnosti, manželka zubaře a matka syna. Jména postav se nedozvíme: možná i to ukazuje na jaksi odcizený vztah ženy k jejímu životu. Sice vykonává svoji roli poslušně a nejspíš i dobře, dny jí ale splývají, ztrácí se smysl, je chycená do pasti rituálů a mechanických činností. A pak jednou přijde o potřebu - i schopnost - spát. Může probdít celou noc a druhý den není unavená, snad naopak se jí ještě zostřují smysly a její tělo jako by mládne. Vrací se ke své dávné lásce, čtení, a čte ruské klasicky - Annu Kareninu, pak Dostojevského. Pije brandy a jí spoustu sladkého (což by manžel-zubař neschválil). Jenže člověk spánek potřebuje, jako fyzickou i psychickou hygienu. K čemu tento stav povede? Jak to celé může skončit?

Jasně, téma je dobré. Bavila mě první část knihy: popisy života ženy v domácnosti, sice odevzdané, ale v podvědomí ztracené ve svém údělu. Človek se nediví, že jí začalo "hrabat". Ovšem druhá část - popis jejího bezespánkového stavu - mně hodně zklamala. I podle skvělých ilustrací bych čekala něco silnějšího. Vždyť jde o Murakamiho: očekávala jsem nálož silné kafkovské absurdity, divných situací a pocitů. Ale dostalo se mi jen čehosi průměrného, neurčitého. Připadá mi to celé nedotažené. V tomhle pocitu mě utvrdil závěr: sice nemám problém s neuzavřenými, otevřenými konci, ale tohle opravdu působí, jako by tiskaři vypadla z konce knihy stránka.



Spánek je jednohubka, kterou si můžete přečíst, pokud vás extrémně zajímají pocity ženy v domácnosti, nebo pokud jste se rozhodli, že přečtete kompletní Murakamiho dílo. V ostatních případech podle mého nemusíte ztrácet čas - zkuste raději nějaký jiný titul od Muarakamiho, na výběr od něj máme naštěstí spoustu opravdu dobrých příběhů.   

Moje hodnocení:


Související články:

Murakami: O Sputniku a dalších osamělých existencích

Murakamiho povídky o mužích, kteří nemají ženy

Murakamiho hledání ztraceného smyslu Na jih od hranic, na západ od slunce

TOP 5 /#4/: Postavy, se kterými bych šla na rande


8 komentářů:

  1. Bylo tam pár skvělých pasáží, ale jinak nuda, žádné nadpřirozeno, jen zbytečné trápení. Nádherné ilustrace, ale to je tak vše, co se dá na tomto titulu pochválit. No nedá se nic dělat, nejeden oblíbený spisovatel má své slabší chvilky a jeho po mamonu toužící vydavatelé vydají cokoliv s vidinou snadného výdělku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsme shodly :) Už si připadám vážně hodně náročná :D

      Vymazat
    2. Určitě ne, toto se mu prostě nepovedlo!

      Vymazat
  2. Jediná kniha od Murakamiho, kterou jsem zatím nečetla. A právě se do ní vůbec neženu. V knihovně jsme v rámci společného čtení přečetli Podivnou knihovnu a moc mě to nenadchlo. Sice zajímavé ilustrace, ale příběh mě moc nevzal :) Možná si ji jednou pořídím, abych měla komplet sbírku... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně jediná? Tak to jsi oproti mě hodně napřed :D Ale tedy líbí se mi, že mám před sebou ještě pár (pravděpodobně kvalitních) knížek od tohohle autora :) A naštěstí pro nás píše dost rychle :D

      Vymazat
    2. Jo, je to můj oblíbenec :) Ono toho teď vycházelo dost rychle za sebou, protože snad Murakami nedávno schválil dalšího překladatele jeho děl do češtiny. Vyšly tedy knihy, které už napsal před dávnou dobou, třeba Hon na ovci. A navíc píše dál :)

      Vymazat
  3. Už postopadesáté :D Murakami je moje velká čtenářská mezera, nicméně jsem od něj nedávno dostala dvě knihy - Norské dřevo a Konec světa & Hard-boiled Wonderland. Doufám tedy, že se díky tomu k němu už konečně dostanu a bude se mi líbit. Po Spánku jsem v knihkupectví pokukovala, bez vytáček přiznávám, že jen díky tomu krásnému zpracování, jak tak na to teď ale koukám, asi jsem udělala dobře, že jsem odolala. :)
    Měj se krásně, Leni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tyhle dvě knihy, které zmiňuješ, jsem ještě nečetla! Takže jsem zvědavá, co na ně budeš říkat :) Na Norské dřevo se rozhodně chystám, je to asi Murakamiho nejznámejší...

      Vymazat