Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 24. července 2015

Londýn po knihomolsku

Minulý týden jsem tu psala článek o tom, že vyrážím do Londýna a hodlám navštívit tamní knihomolská místa. Takže mám pocit, že vám dlužím report o tom, jak to všechno dopadlo. A na jakých místech jsem si to užila. 




Hned na začátku řeknu, že můj výlet do Londýna vlastně nebyl úplně knihomolský, spíš dopadl ve stylu "památky, muzea a dobrá káva". Což je pro mě ideální. Obešla jsem si většinu slavných pamětihodností, od Westminsteru po Tower Bridge a tamní parky, hodně času jsem strávila v muzejích (Science muzeum je skvělé, stejně jako National Gallery nebo British muzeum - o tom ale možná někdy jindy). Taky jsem zjistila, že britské velkoměsto prošlo nenápadnou francouzskou kolonizací prostřednictvím kavárenského řetězce Pret á manger (něco jako Starbucks), což vzhledem ke kvalitě jejich kávy není tak špatné, ale je to prostě divné. A že londýnské double deckery jsou fakt stylové a dovezou vás v podstatě kamkoliv, pokud ale máte dost pevné nervy a nezblázníte se z těch věčných dopravních zácp ve středu města i mimo něj. 

Kolonizace po francouzsku

Z double deckeru fotím double decker (aneb první den v Londýně)
Ale pojďme k těm knihomolským záležitostem. V minulém článků jsem popisovala svoje plány a dostala jsem od vás pár skvělých rad, kam zajít a co podnikat. Ze svých bodů na seznamu jsem nesplnila jenom British Library - neměla jsem nikdy cestu okolo, tak jsem se na to vykašlala. Jinak jsem ale celkem obstála.

1. Kniha od Scarlett Thomas

Zašla jsem do Waterstones (dík za tip, Madlenko!) a sehnala The Seeds Collector do Scarlett Thomas. Zatím jsem tam ve třetině a je to úžasný: příběh rodiny Gardenerů, která je celá trochu ujetá směrem k zahradničení (a nejen k němu). Skvěle napsaný (jo, styl proudu vědomí k tomu hodně sedí). Už se těším, až se dostanu k jejímu dalšímu čtení - brzy čekejte recenzi.


2. The Globe Theatre

Potvrzuji - zajít do Globe Theatre na břehu Temže prostě stojí za to. Je postavený co nejpřesněji podle původního Shapespearova divadla, i s doškovou střechou a dřevěnými šrouby, s úžasným pódiem se sloupy namalovanými jako mramor, s půlkruhovým hledištěm z dřevěných sedadel. Jenom už v něm nekoupíte lístek na stání za penci (místo původních 3000 návštěvníků se tam vejde jenom polovina) a na jevišti uvidíte i herečky, nejenom muže. Vidět Shakespearovu hru v Globe Theatre musí být úžasný zážitek a prý dělají i přenosy do kin - musím zjistit, jestli je promítají i u nás.
Jinak v Globe Theatre můžete vidět výstavu o životě v době Shakespeara a o divadlu  pak zajít na prohlídku, na které vás vezmou do hlediště. Skvělý zážitek.
Mimochodem, Globe Theatre stojí u Millennium Bridge, vedle Tate Modern a naproti St Paul´s Cathedral. Připadá mi, že je to pro Londýn velmi typické - budovy z různých dob existující vedle sebe a doplňující se.


3. Dickensovo muzeum

Tohle muzeum není tak známé a navštěvované jako třeba Globe, ale stojí za to. Dickensův dům je stranou od centra. Je zachovaný tak, jak vypadal za jeho života, takže si můžete projít dům od kuchyně po ložnice, jídelnu, studovnu, po ložnice a pokoj pro služebnictvo. Dozvíte se, ve kterém pokoji Dickens psal, jak pořádal jako první spisovatel veřejná čtení svých knih ve stylu divadla a že bojoval za autorská práva spisovatelů.
Obecně se mi moc líbí, že se díky slavným osobnostem (často spisovatelům) můžete podívat na to, jak vypadal život v určité době - podobně jsem byla třeba v domě Jane Austen, Beatrix Potter nebo Williama Wordswortha. 
 Dickensův dům má navíc něco navíc - kouzelnou kavárnu s venkovním sezením, v romantické minizahrádce mezi zdmi obrostlými zelení. Doporučuji.




4. Hyde Park

Rozvíjela jsem tu teorii o tom, jak je pro mě Hyde Park knihomolským místem, protože o něm psal Čapek v Anglických listech a byl z něho nadšený. No, tak jsem strávila perné chvilky snahou najít ten slavný Speakers´ Corner a pak jsem nemohla uvěřit, že tohle je jako ono. Prostě roh Hyde Parku, se stánkem s rychlým občerstvením nesoucím tohle jméno. A kusem země zasypané pískem, s nápisem na zemi, že tohle je Speaker´ Corner a že je to symbol svobody projevu. 
Ne, žádného řečníka jsem tam nepotkala a ani mě nenapadlo, co bych tam mohla světu sdělit, takže jsem skončila stejně jako Čapek a radši jsem šla.

Tak tohle je slavný Speakers´ Corner...

... ale Hyde Park za návštěvu určitě stojí.

 

5. Náhradní bod: Monstr knihkupectví Foyles

Kamarádka mě zatáhla k obrovskému, pětipatrového knihkupectví Foyles, u Totenham Court. No, budu upřímná - nebyla jsem z toho na větvi. Obrovská knihkupectví ve mě obecně vyvolávají zoufalství, že většinu z těch knih nikdy nestihnu přečíst. (A, když už jsme u toho, že velká část z těch knih ani za přečtení nestojí.) Mám mnohem radši menší knihkupectví, třeba Waterstones má celkem rozumě velké pobočky. Našla jsem ale taky jednu romantickou uličku blízko Leister Square plnou antikvariátů a obchodů s deskami - to je místo podle mého gusta.  
Zajímavé ale je, že trh s knihami na první pohled nekvete tak, jako u nás, kde máte knihkupectví na každém kroku (aspoň v Praze, kde jenom na Václaváku je asi šest obchodů s knihami). A v busech jsem neviděla, že by si lidi četli, jako je to běžné u nás. Možná bude něco na tom, že jsme národem čtenářů.
Obrovské knihkupectví Foyles...
... versus romantická antikvariátová ulička.


Tak to byla moje letošní dovolená v cizině. Dejte vědět, jak probíhají vaše prázdniny. Navštivili jste nějaká dobrá knihomolská místa? Nebo se na nějaká chystáte?

6 komentářů:

  1. Všechno to zní skvěle! Londýn prostě nemůže zklamat. Musím zase naplánovat nějaký výlet! Díky, že jsi se podělila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Londýn sice nebude patřit mezi moje nejoblíbenější místa, ale jinak je fajn :)
      Ať ti tam nějaký výlet brzo vyjde! :)

      Vymazat
  2. Udělala sis moc krásný výlet. A to pěkné počasí - neuvěřitelné :)
    Když jsem v Londýně, tak chodím většinou za výtvarným uměním, za nákupy na Oxford Street a hledám nejbližší Wagamama jídelnu :) Literární výlet jsem si ještě nikdy neudělala. A v Londýně je k tomu tolik příležitostí - stačí si jen vybrat knihu a hledat :) Poslední kniha o Londýně, kterou jsem četla, se mi bohužel nelíbila natolik, abych se vydala po stopách hlavních hrdinů - byl to Severozápad od Zadie Smith. Londýn tam byl jednou z hlavních postav, ale příběh byl slabý :(
    Každopádně je skvělé, že sis to tam tak užila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že "anglické" počasí už není moc anglické... Když jsem byla minulý rok v Anglii, tak jsme taky měli okolo 25 stupňů. Prostě divný :D
      Nákupy mě tak moc neberou, i když něco jsem si přivezla. Ale máš pravdu, v Londýně se dá dělat spoustu věcí podle nálady a zájmů, to je fajn :)

      Vymazat
  3. Parádní report! Taky bych hned výletovala (hlavně to kafčo u Dickense by mě lákalo...), ale letos to vypadá leda na cestování po Praze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Tak Praha je taky fajn, ne? V poslední době se vracím domů s pocitem, že Praha je na život prostě nejlepší :) (Ale občas z ní vypadnou je samozřejmě potřeba...)

      Vymazat