Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

neděle 4. září 2016

Návrat Star Treku

Před časem jsem se vám tu přiznala, že jsem (trochu netypický) trekkie. Mám tenhle seriál sentimentálně ráda, takže jsem si nenechala ujít nejnovější film Star Trek Beyond. A nebyla jsem zklamaná - žánru a tradic příběhu se podle mého drží skvěle.





Nemá moc cenu popisovat děj filmu, protože zápletka nikdy nepatřila k příliš originálním složkám Star Treku: co se seriálu týče, většina dílů se odehrávala na principu "přiletíme k nějaké planetě - s někým tam bojujema - kapitán Kirk někoho sbalí - posádka slavně vyhraje a má morální převahu". Měla jsem pocit, že Star Trek Beyond jede krásně podle těchto šablon: posádka Enterprise se vydá na záchrannou misi do mlhoviny, kde se ztratila posádka jedné lodi. Narazí ale na nečekaného nepřítele, Kralla, který nenávidí Federaci a chce na ni zaútočit s pomocí neznámé superzbraně. Posádka s ním bojuje a prostě sci-fi.

Trailer


Zábavné na tomhle filmu je, že se z nějaké perspektivy drží starých šablon, ale zároveň je inovuje pro dnešní dobu. Kromě toho, že se nové filmy drží šablonovitosti, používání (pseudo)vědecké hantýrky, nepochopitelné "dokonalosti a hrdinnosti" kapitána Kirka a založení zábavy na vztazích mezi členy posádky, jsou tu ty inovativní prvky. Tak třeba už to není všechno tak genderové urážlivé (poručík Uhura je jednou z hlavních postav a hybatelů děje, i když celý film nosí ty směšně krátké šaty), navíc přibyl jeden gay pár, a Kirk vydržel celý film BEZ ŽENSKÝ.



Samozřejmě pořád platí, že nejzábavnější na tom celém jsou krásné napsané postavy a vztahy mezi nimi: uzavřený, na první pohled asociální Vulkánec Spock, který udržuje-neudržuje vztah s Uhurou, můj oblíbený doktor Kostra McCoy a jeho věčná nabručená, pesimistická nálada, zvláštní vztah mezi Spockem a kapitánem Kirkem, výborná postava inženýra Scottyho. Hlášky lítají a vtipy fungují. Kvůli postavám se vyplatí na Star Trek jít, pokud máte jenom trochu rádi sci-fi.


U mně už asi nic nevyrovná zážitek z prvního dílu této nové Star Trek série (všechny ty postavy konečně "naživo" přesně tak, jak majít být!), ale třetí díl mi přišel mnohem lepší, než druhý Into Darkness (i když Benedict Cumberbatch jako záporák, toho překonat nejde).

Takže ano, pokud máte rádi filmy s velkolepými vizuálními efekty, krásnými vesmírnými loděmi, nestálými výbuchy a skoro-umíráním hlavních postav, vyražte na Star Trek. Je to nenáročná zábava, tak trochu moderní pohádka ("ti dobří" jim to vždycky nandají). A to pak ani nevadí, že film nemá absolutně žádný přesah.


Moje hodnocení:



Zdroje obrázků: můstek, Enterprise, plánování

  

2 komentáře:

  1. Taky se hrdě počítám mezi trekkies, takže do kina na nový Star Trek určitě vyrazím. Tvá recenze mě k tomu ještě víc navnadila! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšila jsi mě jak tím, že jsi trekkie, tak tím, že jsem tě navnadila ;) Snad se taky bude líbit!

      Vymazat