Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

sobota 24. října 2015

Skleněný trůn: Sympatická vražedkyně v překvapivě dobrém YA fantasy

Skleněný trůn od Sarah J. Maas je typickou knihou young adult fantasy, zaměřenou na dívky. Jako taková v sobě má všechny nutné prvky: celkem dobře vystavěný fantastický svět, akci a nějaké ty vztahy. Oproti jiným knihám z této kategorie má ale navrch, hlavně vtipnými hláškami a tím, že postavy ani samotný příběh nejsou příliš černobílé.





Celaeně je osmnáct. Což není úplně něco, co byste čekali u nejslavnějšího zabijáka v zemi: ale člověk musí pracovat s tím, co má. Korunní princ Dorian ji vytáhl z pekla vězeňské pracovní kolonie, aby se stala jeho šampionem v soutěži, kterou pořádá král. Nejlepší bojovníci (tedy hlavně vrazi, vojáci a zloději) se mají na jeho dvoře utkat a vítěz se stane královým osobním zabijákem, který pro něj bude vyřizovat špinavou práci. Nezní to příliš lákavě, ale návrat do vězeňské kolonie znamená jistou a brzkou smrt. A princ Dorian Celaeně slíbí, že pokud vyhraje a stane se královým zabijákem, bude po čtyřech letech propuštěna na svobodu. Taková nabídka se neodmítá, a tak se Celaena dostane do hlavního města, do paláce ze skla, aby zde pod dohledem kapitána stráže Chaola trénovala a bojovala o svou pozici.
Nebyl by to román, kdyby v tom nebyly další háčky. Tak třeba ten, že král není žádný lidumil: brutálně dobývá jednu zemi za druhou (včetně té, v které se narodila Celaena), zotročuje obyvatelstvo a vůbec děsí všechny, včetně vlastního syna. A pak je tu fakt, že někdo začíná vraždit soutěžící šampiony. A taky jsou to poměrně komplikované vztahy s fakt hezkým princem a trochu odtažitým kapitánem...

Vražedná a zábavná

Musím přiznat, že na začátku knihy jsem byla nadšená. Celaena vypadala jako hodně zajímavá postava: elitní zabiják, sarkastický a všehoschopný. Konečně naděje, že jsem narazila na fantasy, kde se žena každé tři stránky neskládá do náručí nějakému bojovníkovi. No, pozdější vývoj příběhu bohužel ukázal, že moje podezření na milostný trojúhelník princ Dorian - Celeana - kapitán Chaol se začíná potvrzovat. Naštěstí ho autorka zvládla udržet v mezích dobrého vkusu. Bohužel už se jí ale nepovedlo zachovat po celou dobu sympatický obraz Celeany a čas od času sklouzla k jímavých popisům jako z červené knihovny. Opět se to ale nestávalo často a Celaena zůstala po většinu knihy tou schopnou a vtipnou kriminálnicí, takže už jsem autorce těch pár scén odpustila. (Mám ale takový pocit, že tenhle milostný trojúhleník bude mnohem víc rezonovat v dalších dílech série.)
 
Další slabou stránkou knihy je způsob, jakým v příběhu utíká čas. Celý proces testování a soubojů šampionů má probíhat několik týdnů, což je samozřejmě složité: některé dny proto splývají, nebo se v nich odehrávají jen neustále procházky po parku a flirtování, bez zásadnějších zvratů. Větší akce se dostavuje až v poslední třetině knihy, což způsobuje celkovou nevyváženost děje. Na druhou stranu, ona gradace na konci funguje dobře a souboje jsou napsané skvěle.

Kdo je tu "ten dobrý"?

K dobru knize připisuji, že vytvořila nejednoznačný svět, ve kterém není úplně jasné, co je "dobro" a co "zlo". Díky tomu je příběh zajímavý. Jako čtenář sice chcete, aby Celeana vyhrála souboj o pozici králova zabijáka - ale dobře chápete, že dělat špinavou práci za takového krále není nic, o co by měla stát. Navíc jsou tu dobře rozehrány postavy, které taky mají své dobré i špatné stránky - i když s oběma hlavními mužskými hrdiny, princem i kapitánem, si Maas mohla trochu víc vyhrát. (A kromě toho, v první díle to u Celaeny vyhrává zrovna ten z nich, komu moc nefandím. Ale to je jiné téma...)


Takže ano, přečtěte si Skleněný trůn. Sice všude tvrdím, že mám fázi dívčích young adul fantasy zdárně za sebou, a všechny ty velkolepé řeči o alternativních světech a hrdinných posláních mě nechávají chladnou, ale tahle kniha prostě splnila moje požadavky na dobré oddechové čtení. Lepší doporučení ode mě nemůžete dostat.


  Podobné nebo související články:

Souboj klišé s originalitou v Prozření Mary Dyerové
Přijměte pozvání k Umrlčímu tanci
Jak jsem u Paper Towns zjistila, že už jsem asi stará
Seriál Agent Carter: Jak se Marvelu povedla silná ženská hrdinka

   
Četli jste Skleněný trůn? Jaký je váš vztah k podobným young adult fantasy?

Zdroj titulního obrázku: http://sjmaas.livejournal.com/ 

2 komentáře:

  1. Nejvíc mě překvapilo, že ještě existuje YA, které tě dokáže zaujmout! Budu si to muset taky přečíst, abych to s tebou porovnala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt se těším, že porovnáme naše názory na tuhle knihu! Do toho, rozhodně si ji přečti :)

      Vymazat