Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

čtvrtek 22. ledna 2015

Otázka za milion: Co poslouchat při učení?

Zkouškové je v plném proudu a já jsem narazila na jeden velký problém: Nevím, jakou hudbu mám poslouchat, aby se mi dobře učilo.



Ano, sedím u počítače a snažím se na Spotify zjistit, u čeho se můžu co nejlíp soustředit. A jako vždy vím, co poslouchat nemůžu, ale ne naopak. Musí to být spíš o melodii než o slovech, spíš dynamické než poetické, abych neusnula nebo se nezasnívala (přičemž mým oblíbeným kapelám a písním samozřejmě vévodí hlavně pomalejší a snové záležitosti). Taky jsou lepší neohrané songy, u kterých neznám přesně slova a nemůžu si je zpívat. Anglické, francouzské nebo úplně beze slov; česky zpívané jsou zabijákem pro moje soustředění.

Zkusila jsem Spotify playlist, který sliboval písně pro koncentraci, ale moc jsem nepochodila. Samá klasická hudba - Beethoven, Chopin, Dvořák - a pak nějaké soundtracky. Autoři playlistu očividně souhlasili s mým názorem, že slova ruší. Bohužel jsem ale zjistila, že klasická hudba mě při učení jenom vytáčí.

Jaká hudba mi všechny požadavky splnila? Chvíli to vypadalo na kapelu Florence and The Machine, která se teď ale přesunula do kategorií "ohrané" a "znám slova". Hodně se osvědčily některé soundtracky, i když ideální to také není. Mám ráda hudbu z Amélie z Montmartru - která je ale až moc snová a nutí mě nostalgicky přemýšlet o Paříži. Soundtrack z Královy řeči mi zase evokuje Londýn a hudbu z Hodin jsem musela rychle vypnout, protože jsem dostala neodolatelnou chuť přečíst si něco od Woolfové. 


Tak si říkám, že problém nebude v té hudbě, ale spíš ve mně. Nebo v tom učení. Hmm.

Pokud máte nějaký zaručený tip na hudbu k učení, budu ráda, když mi rozšíříte obzory! Dost zoufale to potřebuji.

4 komentáře:

  1. Já jsem to s hudbou už dávno vzdala. To, co znám, si zpívám (i klasiku!!!), a když to neznám, a moc mě to nebere, tak se to přehraje, aniž bych si to nějak uvědomovala. Možná by to bylo příjemnější, ale prokrastinuju i jinak, nebudu si dávat další záminky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasiku si nějak neumím zpívat! :D Občas se taky učím bez hudby, ale poslední dobou mi pomáhá slyšet něco rytmického. A taky to líp vyměřuje čas (ještě tuhle jednu písničku se budu učit a pak půjdu dělat něco jiného...).

      Vymazat
  2. A ja práve pri učení mám rada klasiku :D Tento týždeň som začala robiť na bakalárke a strašne som si obľúbila Einaudiho. Ak by som počúvala niečo so slovami, tak si začnem spievať a vtedy končí učenie a začína karaoke a tomu sa snažím vyhnúť, ale tak zase každý je iný a zaberá na neho niečo iné, ale zaujímavý článok :) A som rada, že som našla niekoho, kto tiež používa spotify :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neustále mě překvapuje, jak málo lidí tady Spotify používá - nebo o něm aspoň ví. V tomto ohledu by to chtělo větší osvětu, protože je to výborná věc :)

      Vymazat