Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

sobota 12. září 2015

Pátrání po legendě jménem Rodriguez

Dokument o hledání jednoho tajemného hudebníka, který změnil život mladým lidem v Jihoafrické republice, o fanouškovské loajalitě a taky o jednom velkém snu. To všechno je Pátrání po Sugar Manovi, který dostal v roce 2013 Oscara za nejlepší dokument - a který ve vás ještě dlouho po zhlédnutí zůstane.





Rodriguez byl pro producenty velkým objeven: autentický písničkář, který sbírá inspiraci v tvrdém životě v Detroitu a jehož písně, jak se lidem z hudebního průmyslu zdá, dokážou pohnout skálou. Jenže to nevyjde. Nikdo neví proč, ale jeho dvě desky v Americe úplně propadnou. Smlouva s Rodriguezem je ukončena. Byl by to prostě jeden z mnoha nešťastných konců hudebních snů, kdyby se jeho deska nedostala do Jihoafrické republiky, tehdy na vrcholu apartheidu. A tady se něco stalo: Rodriguezova deska přesně rezonovala s potřebami tamní mladé bělošské generace, která už měla dost tuhého režimu, cenzury a totální izolace celé země. Rodriguez se stal hlasem mladých lidí, inspiroval rebelující skupiny i undergroundové hudebníky. Stal se nejslavnějším a nejprodávanějším hudebníkem, i když američtí vydavatelé to nikdy nezjistili (většina z desek byla prostě pirátskou kopií). 
Jenže kdo to je, ten Rodriguez? Povídaly se o něm různé legendy, jako že se upálil přímo na pódiu během koncertu. Několik lidí z JARu začalo po skončení apartehidu pátrat po jeho skutečném příběhu. A co vypátrali, bylo neuvěřitelné. 

Trailer

Nebudu tu už víc spoilerovat, protože si myslím, že je potřeba tenhle příběh prožít tak, jak je. Jenom řeknu,  že kdybyste chtěli napsat nádherný příběh o těžkém životě jednoho (ne)zapomenutého umělce, o autenticitě žití a o velkých snech na konci světa, nepodařilo by se vám vytvořit ani zpoloviny tak krásný příběh, jako je ten Rodriguezův. 

A ne, vůbec nechápu, jak tenhle muzikant může být ve většině světa zapomenutý! Samozřejmě, ne každý rád poslouchá jednoduché (protest) songy o těžkém životě, o každodenních starostech a radostech. Ne každý snese naprostou upřímnost a lehkost, se kterou Rodriguez zpívá o čemkoliv, ať už jsou to drogy, establishment nebo tvrdá práce. Ale jeho texty jsou tak nějak krásné: přirovnala bych ho s Bobu Dylanovi, tedy mladší a možná autentičtější verzi Boba Dylana. 

Takže podívejte se na tenhle poetický dokument. Zahřeje na srdci, za to ručím. A poslechněte si pár Rodriguezových písniček: protože by byla škoda, kdyby byl znovu zapomenut.  

 I Wonder


Sugar Man

Jak moc se mi film líbil:


  
Viděli jste tento film? Taky vás tak vzal, jako mě? Co říkáte na Rodriguezovy písně?

Žádné komentáře:

Okomentovat