Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 23. prosince 2015

Diagnóza: Vánoční knižní záchvat

Vánoční atmésféra mě posledních pár let míjí, a to z velmi uctivé vzdálenosti. Jasně, je fajn mít o Vánocích pár dní volna a jako záminka pro setkávání je to taky dobré, atmosféra se ale pro mě dávno vytratila. Nejblíž jsem se k ní zatím letos dostala, když jsem zavítala do místní pobočky městské knihovny. A dostala jsem to, co diagnostikuju jako "vánoční sentimentální záchvat".




Máte nějaké knihy zařazené jako vyloženě "vánoční"? Já si vždycky myslela, že ne. Mám pár "vánočních" filmů, tedy spíš takových těch klasik, které vždycky dávali na Vánoce (třeba romantické komedie s Hanksem a Rayn, Pretty Woman, Karlíka a továrnu na čokoládu, Love Actually, české pohádky...). Knihy takhle jasně zařazené nemám. 

Zjišťuju ale, že nějaký ten vánoční sentiment tu ale zůstává. A to právě ve spojení s výběrem knih. Možná je to asociací Vánoc s pohádkami a romantickými příběhy, které jinak zas tolik nevyhledávám. Na letošní vánoční prázdniny jsem si tak nabrala Lady Susan od Jane Austen a Janu Eyrovou od Charlotte Brontëové. Kromě toho jsem získala pokračování knihy Dobrý proti severáku nazvanou Každá sedmá vlna (Daniel Glautter), u kterého jsem dlouho váhala, jestli ho fakt chci číst (protože jsem nechtěla zkazit dojem z první knihy). Chvíli jsem se ochomýtala okolo sekce s Irvingem, ale naštěstí neměli nic, co bych od něj chtěla číst. Za to jsem optimisticky odkáčela s tlustým románem Anny Gavaldy Člověk není nikdy úplně šťastný.
A pak jsem překvapivě vyměkla a půjčila jsem si knihu od Miloše Urbana, konkrétně Lord Mort, i když jeho Poslední tečka za Rukopisy se mi opravdu nelíbila: mezi příznaky mého vánočního záchvatu očividně patří i dávání druhých šancí. 
Každopádně odejít z knihovny bez čehokoliv z poliček" populárně-naučné" nebo "odborné", to už se mi dlouho nestalo.  

Tak, teď jsem v pokoji obklopená romány, které budou všechny dost sentimentální, nebo aspoň jasně ukazují na to, že já jsem momentálně sentimentální. A jsem z toho dost zmatená. Naštěstí pro mé duševní zdraví to všechno určitě nezvládnu přečíst. 

Ale i tak... Vánoce jsem fakt zvláštní věc. A něco na nich asi bude.



Jaké jsou vaše "vánoční knihy"? Co plánujete tyto Vánoce přečíst?

2 komentáře:

  1. Ehm... proč sentimentální? Myslím, že všechny ty knihy, o kterých píšeš, jsou úplně v pořádku. Četla bych je kdykoliv a vůbec bych si u toho sentimentálně nepřipadala. Krásné Vánoce! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Magdo, ještě ty a já - to je rozdíl :D Jane Austen je velmi sentimentální a to ostatní taky. Ale jasně, krásné Vánoce.

      Vymazat