Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 27. května 2016

Když čtete hlavně svoje zápisky. A je to napínavé.

Ano, ještě žiju, a ne, neposílám tento blog do háje. Jenom jsem v takové té otravné, ale očividně důležité fázi svého života, které se říká "ukončování jedné fáze studia" a která zahrnuje stohy učebních materiálů, kupu čokolády, kávy a jiných návykových látek a absolutní nedostatek času na cokoliv jiného.





Za posledních čtrnáct dnů jsem toho přečetla fakt dost, ale usoudila jsem, že vás nic z toho nebude zajímat. Možná to ale nebyl adekvátní závěr. Tak třeba kniha Dějiny sociologie od Miloslava Petruska je napsaná opravdu skvěle. (Tak skvěle, že jsem začala vážně uvažovat, že by bylo vzrušující přečíst si i původní knihy od Spencera, Durkheima a Pareta. Naštěstí nemám čas tento úlet realizovat.) V knize Republika sociologů byste zase mohli užasnout nad tím, jak tak malým oborem, jakým sociologie v meziválečné éře byla, mohlo cloumat tolik osobních antipatií a velkých sporů.

Taky teď ujíždím na slajdech k přednáškám ze statistiky, a to je zvlášť vzrušující čtení: můžeme na základě Pearsonova testu nezávislosti zamítnout nulovou hypotézu na hladině pět procent, nebo nemůžeme? Hm?!

Hodně napínavá je pro mě teď taky četba vlatsních zápisků z přednášek, tedy hlavně detektivní práce "ve kterém sešitě by tohle téma mohlo být?" a "jsem si jistá, že tohle jsme se někdy učili". Ještě větší bojovka je pak luštění cizích poznámek, za něž jsem sice přešťastná, ale které často za nic na světě nejsem schopná přečíst.

Prostě, můj život je teď opravdu plný skvělé a zábavné četby. Teď hlavně čekám, jak moc zábavná bude připadat moje bakalářka oponentovi. A to je teprve vzrůšo. 

Berte proto tento článek jako omluvu, že teď kašlu na psaní - a ujištění, že to tak ještě necelý měsíc zůstane, než projdu přijímačkami na magistra, obhajobou a státnicemi. Pak už (snad) budu zase normálním člověkem s grafomanií a úchylkou na psaní dlouhých recenzí a rádobynápaditých okecávacích článků.
Těším se na vás za měsíc :)






14 komentářů:

  1. Poznávám v Tobě souputnici, očividně studujeme stejný obor :) Ať to všechno klapne! Já jsem momentálně na magistru a živě si vzpomínám na ten čas před dvěma lety, kdy jsem se v totální panice chystala na státnice. Já jsem nervák, takže jsem byla docela vyklepaná a samozřejmě jsem tam šla s úplně prázdnou hlavou (a ulomeným podpatkem, sranda). Tak moc držím palce, ať to zvládáš ve větším klidu a s větším přehledem, a přeju Ti, ať uspěješ nad svá očekávání :)) Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je vtipné!
      Jo, taky jsem nervák... no, bude to velkolepé. Vezmu si z tebe příklad a nebudu si brát podpatky, pro jistotu :D
      A děkuju!

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, nezávidím ti to :) Statistika byla pro mě jedna z nejhorších zkoušek na vysoké a doteď nevím, jakým zázrakem se mi podařila na tu trojku udělat. Byla jsem úplně mimo :) Na státnice jsem se připravovala mraky času a vyplatilo se mi to, nešla jsem tam tolik vyklepaná (jsem taky nervák). A na magistra nás naštěstí brali automaticky. Tak ti přeji, ať to máš už brzy úspěšně za sebou a můžeš číst i nějakou beletrii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stastistika bude zážitek :D Tak to máš dobré, že jsi nebyla tolik vyklepaná, já počítám s tím, že se budu muset něčím na uklidnění nadopovat! :D (Ale je fakt, že časově jsem s učením trochu ve skluzu...)
      Děkuju, na beletrii se těším už opravdu hodně! :)

      Vymazat
  3. Tak přesně v této fázi sem teď taky :) Příprava na zkoušky, luštění zápisků z přednášek, sjíždění se kafem a nervózní čekání, jak to bude s bakalářkou :D :) Už by to skončilo :) Přeji hodně štěstí, ať vše dobře dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě ti taky přeju hodně štěstí! Jojo, už aby to bylo za námi...!

      Vymazat
  4. Držím palce u státnic a přijímaček, taky mě teď čekají a nacházím se ve stejné fázi jako ty, teda mínus kafe a čokoláda a plus hektolitry a hektolitry čaje. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mínus kafe a čokoláda? To bude po celém tom procesu asi tvoje tělo v lepším stavu, než to moje :D
      Hodně štěstí, držím palce, aby to dobře dopadlo! :)

      Vymazat
  5. Jsem v podobné fázi, ovšem naše obory jsou opravdu z jiného soudku (přestože statistikou jsem si taky prošla, takže aspoň trochu pobírám, o čem byla v jednom z odstavců řeč :D).
    Já jsem ale děsnej lempl a nechávač věcí na poslední chvíli, takže zatím čtu i normální věci :) Státnicuju až v září, takže do té doby "času dost" :D (já si to snad nechám vytetovat :D)
    Měj se krásně, Leni a hlavně, ať ti to všecko dobře dopadne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, času dost :D Celkem jsem se právě divila, že na Tvém blogu stále přibývá tolik recenzí na knihy a článků, když máš taky státnicovat :D Tak ti přeju, aby ses k tomu učení včas dostala ;) Ale určitě to zvládneš! Budu v září držet palce :)

      Vymazat
  6. Ať to vyjde, naprosto tě chápu. Státnicovala jsem před dvěma týdny a málem mi z toho začalo tikat v oku :D A statistiku máme taky, hrozný! Korelace ještě budiž, ale než jsem pochopila IRT, zplesnivěly mi i citrony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Vyšlo to! :D Jo, je to hlavně zkouška nervů...

      Vymazat