Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pondělí 16. ledna 2017

Když Mariusz Szczygieł hledá pravdu

Mariusz Szczygieł (autor Gottlandu) patří mezi spisovatele, jehož knihy čtu jaksi automaticky, bez podrobnějšího čtení jejich anotace. Proto mě překvapilo, že Projekt: pravda je o poznání "těžším", melancholičtějším čtením, než byly jeho předchozí publikace.

Foto: Honza Novák


V první, úvodní části knihy se seznámíme s okolnostmi, za kterých začal autor hledat "pravdu". Nijak explicitně nebo podrobně to nepopisuje, ale zemřel mu blízký člověk a on se dostal do jakési emocionální krize. Tento úvod pro mě byl, abych byla upřímná, poměrně velkým šokem: Szczygieł v depresi znamenal mírný otřes mého samozřejmého světa, protože ho mám zaškatulkovaného jako optimistického, až radostného vypravěče o krásách každodennosti.
V druhé části, která se skládá z krátkých textů o životních pravdách nejrůznějších lidí, už se víc vrací styl, na který jsem u tohoto spisovatele zvyklá, i když v sobě má trošku víc smuntých motivů. V jednotlivých textech (které, pokud jsem to dobře pochopila, původně psal do novin jako seriál, a až poté vyšly knižně) předkládá nejrůznější "pravdy", malé i velké, které na své misi posbíral: jsou to pravdy známých osobností, náhodných kolemjdoucích, lidí, se kterými se setkal na cestách, i takových, kteří mu "pravdu" sami od sebe poslali.

Těžko se mi hodnotí tento typ knih, psaných zčásti reportážním, zčásti úvahovým nebo esejistickým a z další části mikro-příběhovým stylem. Jako u všech jeho předchozích, i tady platí, že mně prostě baví jeho způsob psaní: lehký, srozumitelný, ale poetický. Pokud jde o samotný obsah, tak už podle mě prostě záleží na tom, jak vás to emocionálně chytne. Mně se moc líbil celý koncept (i když musím přiznat, že jsem čekala trochu víc) a některé z textů se nepochybně uvnitř mně uchytily a budou si tam dál žít vlastním životem. Jsem si jistá, že tuhle knížku budu opětovně otevírat a číst si v ní, i když mně nezaujala tak, jako předchozí autorovy knihy. I tak jde ale o skvělou literaturu.

Moje hodnocení:


Související:
Mariusz Sczcygiel: Libůstka

Máte rádi Szczygiełovy knihy? Četli jste Projekt: pravda

2 komentáře:

  1. Abych se přiznala, autora vůbec neznám, ale možná omrknu jeho dřívější díla, když je tak vychvaluješ :) Líbí se mi to spojení lehkosti, srozumitelnosti a poetiky - takový styl by mi jistě vyhovoval :)
    Měj se moc pěkně, Leni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, jestli tě aspoň trochu bere česká (moderní) historie, pak zkus Gottland. Nebo Udělej si ráj, pokud tě trochu zajímá vztah k náboženství. Přijde mi zajímavé podívat se na nás Čechy pohledem cizince :) A je to moc milé čtení. I když Projekt pravda rozhodně nebude na prnvím místě v žebříčku, co od něj doporučit...
      Díky, taky se měj krásně :)

      Vymazat