Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 3. června 2015

Leto je tady! Přišel čas "letní" hudby

Tak je to oficiální: počasí se rozhodlo, že je opravdu léto. A já mám pořádnou, trochu euforickou letní náladu, která se mi spojuje s několika konkrétními alby: Mamma mia!, Come away with me, Pomádou, Rebely a Of Monsters and Men.





Soundtrack z Mamma mia!

Mamma mia! je typický letní film: veselý, hravý, bezstarostný. Viděla jsme ho už tak pětkrát a i toto léto se těším, až si ho pustím. Soundrack z něj už jsem letos poslouchala - jednak mám CD z jakési divadelní verze, a pak soundtrack k filmu na Spotify. Mamma mia! mi vždycky zvedne náladu a dodá energii. K letní atmosféře prostě neodmyslitelně patří od chvíle, kdy jsem na filmu byla s mamkou v kině.


Norah Jones

Ne všechny písně od Norah Jones mám spojené s létem, jde hlavně o hudbu z alba Come away with me. Tuhle asociaci vytvořil hlavně skvělý film My Blueberry Nights (velmi doporučuju!), ve kterém Norah Jones hraje a jehož soundtrack nazpívala. Tenhle film jsem viděla poprvé na letní dovolené na horách, ale i svým dějem je pro mě zvláštním způsobem letní - je to vlastně poetická road movie o hledání svého místa v životě. Právě to bezcílné cestování spolu s romantickou, trochu nostalgickou hudbou mi vytváří "letní" náladu.


Rebelové a Pomáda

Už od dětství mám tyto filmy a jejich soundtracky spojené s létem. Oba příběhy jsou nakonec tak nějak letní, léto v nich hraje velkou roli (a scény z Rebelů, ve kterých končí školní rok, jsou nezapomenutelné, a Summer Nights z Pomády jsou klasikou). Rebelové i Pomáda jsou pro mě na podobné úrovni jako Mamma mia! - zaručené "nakopáváky", které zvednou náladu a dodají energii.  


Of Monsters and Men

Tuhle kapelu jsem objevila díky filmu The Secret Life of Walter Mitty, který jsme viděla na Silvestra - takže je zvláštní, že ji mám spojenou s létem. Ale z té hudby mám spíš pocit bezstarostnosti a trochu jiné reality (spojené s Islandem, odkud kapela pochází, a nádhernými scenériemi z Waltera Mittyho).


...a samozřejmě je tu několik alb a písniček, které mám spojené s konkrétními dovolenými (třeba některé songy ze soundtracku Twillight mám navždycky spojené s dovolenou ve Francii). Ale to je jiné téma...

Jakou muziku v létě rádi posloucháte Vy? Máte také svá letní alba?


2 komentáře:

  1. Když nad tím tak přemýšlím... asi nemám! Často mám nějakou písničku spojenou s nějakým letním zážitkem, dovolenou a tak, ale že bych dneska něco konkrétního vytahovala na oslavu léta, to ani ne. (Mamma Mia ale můžu poslouchat vždycky! Zbožňuju Abbu.) Mám spíš zimní hudbu a filmy, ale to je jiný příběh. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je zajímavé, že máš zimní hudbu, ale ne letní! Možná je ta zimní spíš spojená s Vánoci a ne zimou jako takovou? Máš pravdu, Mamma Mia! si pouštím taky i v zimě, ale není to ono...

      Vymazat