Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pondělí 28. září 2015

Omalovánkové šílenství: Co se to tu děje?

Když jsem poprvé v knihkupectví narazila na omalovánky, které byly očividně myšleny pro dospělé, připadalo mi to prostě divné. Teď se zdá, že se s omalovánkami roztrhl pytel a vycházejí nejenom důmyslné mandaly, ale třeba i omalovánky k některým příběhům (Game of Thrones, Outlander, Harry Potter...). A já se nestačím divit.


No vážně, co se to děje? Pořád to nemůžu strávit. 
Jasně, dokážu si představit, že si při osobní krizi jako soukromou terapii vymaluju mandalu. Asi to bude hezky uklidňující. A tak.
Proč by si ale někdo chtěl vymalovávat scény z Game of Thrones? Ale vážně, proč?

Pořád o tom přemýšlím. Mám pár teorií:
1) Lidé v sobě mají v hloubi duše skrytou touhu vybarvovat cokoliv, na co přijdou, a nakladatelství na to konečně přišla.

 2) Knihkupectví už neví, s čím novým by přišla. Omalovánky se zdály být dobrým nápadem. Takže se nás teď všudypřítomnými knížkami plnými obrázků snaží přesvědčit, že trávit večery s pastelkou v ruce je vlastně cool a že bychom to taky měli zkusit. Nic víc za tím není: prostě chytrý marketingový tah, chvilková móda.

3) Lidé jsou čím dál tím víc líní, takže podstrčit jim mandalu nebo hotovou scénu, které je potřeba jenom vybarvit, je vlastně geniální nápad. Dokonalý trik, jak přesvědčit člověka, že si může připadat jako tvůrčí osobnost díky tomu, že vybarví pár políček (a nepřetáhne linii, samozřejmě!). 



Třetí teorie mi připadá nejpravděpodobnější, i když taky za nejpesimističtější.
Budu teď znít ošklivě a hrozně snobsky a konzervativně, ale nepřipadá vám, že když už vezmete do ruky pastelky, tak byste mohli zkusit něco opravdu vytvořit? Pokusit se nakreslit něco vlastního, když už do toho jdete? Namalovat si vlastní mandalu, protože to není vůbec těžké? Nebo třeba, když na to přijde, rozumně poskládat a napsat článek nebo příběh? Složit melodii a zahrát ji? Zkusit vyšívání?

Možná fanouškům omalovánek křivdím.
Možná to není jenom další instatní zábava, která po omalovánkáři nevyžaduje žádnou větší fantazii a která prostě přinese rychlé uspokojení. Možná jde o nějakou hlubokou psychologickou potřebu. Fakt nevím.

Zabloudí sem nějaký omalovánkář, který by mi vysvětlil, o co tu proboha jde...?

8 komentářů:

  1. Kamarádka má tříletou dceru, která začala chodit 1.září do školky a velmi špatně to snáší, navíc jí rostou zuby. Kamarádka nedávno "oslavila" výročí tři měsíce od rozchodu s otcem dcery. Nakoupila si omalovánky a pastelky a v práci vymalovává, až jí od pastelek létají jiskry. Zakázala mi to kdekoliv zveřejňovat, protože v pracovní době se přece nevymalovávají omalovánky, ale tady se o tom nedočte :)
    Takže bych se jí mohla zeptat na podrobnosti - prý se od toho skvěle odreaguje, ale nebavily jsme se o tom, jak na to celé vlastně přišla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přesně ten "terapeutický" efekt. Jasně, tohle celkem chápu, i když to není úplně můj styl.
      Ale podrobnosti by mě určitě zajímaly!

      Vymazat
  2. Podle mě to je fajn nápad! Ne každý je tak tvůrčí, že by jen tak napsal příběh a na vyšívání nemá čas. Omalovánky se mi zdají jako super způsob, jak být trochu tvůrčí a relaxovat bez televize a internetu :) Samotnou mě lákají ty s květinovými motivy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobře, když se ti to líbí :-) Dej vědět, jestli tě to bude bavit.

      Vymazat
  3. Mě to neláká, ale dokážu si představit, že pro mnohé je to relax. Třeba v tom, že celý den něco tvoří a potřebují si odpočinout při něčem pasivnějším. Já taky během zkouškového, když už se mi chce hlava zavařit, jdu třeba natírat nábytek na zahradu nebo luštím osmisměrky, i když jindy preferuju náročnější křížovky, kde se musí spíše přemýšlet než hledat - ale už mám za celý den namyšleno moc, přesto nechci zahálet. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, já o zkouškovém intenzivně uklízím :D

      Vymazat
  4. Mně se to docela líbí, protože jsem už v minulosti zjistila, že mě vybarvování uklidňuje. Neumím totiž vůbec kreslit. Ale omalovánky pro dospělé jsem ještě nezkoušela, většina těch motivů se mi moc nelíbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá, dobrá... Začínáte mě přesvědčovat, že teda omalování asi některým lidem k něčemu je. Díky za názor! :)

      Vymazat