Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

neděle 15. listopadu 2015

TOP 5 /#2/ Příběhy, které nepotřebovaly pokračování/ měly skončit dřív.

Jsem tu s dalším dílem projektu TOP 5, který rozbíháme s madlenkou z I NEED STORIES TO LIVE! Tentokrát se zaměříme na další z problémů, který určitě znají nejen všichni knihomolové, ale i fanoušci seriálů nebo filmů. Některé příběhy by bylo dobré, možná výborné - kdyby se jejich autoři nerozhodli, že je budou protahovat do dalších dílů, nekonečných knižních sérií nebo dvacátých sezón. Tady je tedy TOP 5 příběhů, u kterých si podle mě měli autoři ušetřit námahu s pokračováním.

 

1. Christopher Paolini: Tetralogie Dračích jezdců

Christoper Paolini je pro mě typickým příkladem nesoudného spisovatele. Eragon, první díl série, pro mě byl v jisté době dost zásadní knihou. Všichni ti draci, dobrodružství, skvělý fantastický svět - tomu se prostě nedalo odolat. Ale jak přibývaly díly (a já jsem stárla), začalo mi lézt na nervy, jak neúměrně se příběh protahuje. Musím přiznat, že poslední díl jsem ještě nečetla - i když to pořád mám v plánu. Ale třetí kniha, Brisinger, mi připadala vyloženě zbytečná. Paolini si prostě už v druhé knize otevřel několik dalších dějových linií a dal větší význam postavám, které klidně mohly zůstat epizodními. A pak zjistil, že se mu to do původně zamýšlené trilogie nevejde. Ajajaj.



2. Meg Cabot: Deníky princezny

Pamatujete na Newyorčanku Miu, která zjistí, že je princeznou jednoho malého evropského království? Na její deníky, potrhlou kamarádku Lily a kluka Michaela? Jednu dobu jsem Deníky princezny měla fakt ráda. Je to dobrý nápad na příběh a Meg Cabot je skvělá spisovatelka (pokud mluvíme o knihách pro dospívající holky, o těch pro dospělé z červené knihovny... bych tu radši nemluvila). 
Už si nevzpomínám, u kolikáté knihy jsem skončila, ale přistalo mě to bavit. Bylo to pořád podobné a Mia mi začala být nesympatická. Zaznamenala jsem, že letos vychází pokračování, ale už mě to nechává chladnou. (Na rozdíl od posledního dílu Mediátora, na který naopak čekám už nesnesitelně dlouho!)
Vtipné na tom je, že podobný osud postihl i filmové pokračování. Zatímco první snímek Deníky princezny byl naprosto skvělý a stále patří k mým oblíbencům z tohoto žánru, druhý díl (Královské povinnosti) je absolutní propadák. A nezachraňují to ani skvělé Anne Hathway a Julie Andrews.



3. Hobit (film)

Všichni máme rádi Tolkiena, všichni máme rádi Středozemi a všichni milujeme pohled na Nový Zéland. Tak proč z toho nevytřískat co nejvíc? Takhle nějak podle mě šly úvahy tvůrců hollywoodské verze Hobita. Proč natočit krátký dětský příběh jako krátký dětský příběh, když můžete udělat výpravnou dobrodružnou trilogii? No řekněte.
Výsledek známe. Zahrnuje skvělé herecké výkony Martina Freemana a Iana McKellena, ale taky neuvěřitelně trapnou love story mezi trpaslíkem a elfí bojovnicí a až moc dlouhé záběry na Legolase (tedy  Orlanda Blooma, který se tváří, že umí hrát). A my jsme na ty filmy stejně nadšeně šli. Protože Tolkien.



4. Mentalista (seriál)

Možná jste ti před časem zaznamenali, že jsem psala o své mírně posedlosti témto seriálem. Ano, měla jsem k němu velký citový vztah. Jenže ho postihl stejný osud, jako mnoho jiných seriálů - stal se nekonečným. Jeho tvůrci neměli tu odvahu utnout ho v pravou chvíli - tedy v době, kdy ukončili hlavní dějovou zápletku s vrahem Rudým Johnem. Místo aby skončili v nejlepším, natočili ještě jednu sérii, ze které se stala regulérní soap opera. Vztahy, mluvení o vztazích a emocionální happy end. Škoda dobrého trilleru, kterým byl Mentalista v páté a šesté sérii...


5. Glee a spol. (seriál)

Zatímco Mentalista je pro mě symbolem dobrého seriálu, který měl prostě jen dlouhý epilog, Glee má podle mě problém všech vztahových seriálů: v jednu chvíli už jsou vztahy tak zamotané a všichni už s každým něco měli, že se z celého seriálu stává fraška. Glee - tedy muzikálový seriál ze střední školy, z prostředí školního pěveckého klubu - jsem ze začátku měla ráda asi takovým způsobem, jaký máte rádi prokrastinační quilty pleasure příběhy. Jasně, vždycky to bylo trochu prostoduché. Ale v určité fázi se z toho stala prostoduchá a předkombinovaná, vztahově vyčerpaná show, do které museli přidávat nové postavy. Ale podobný osud většinou postihne všechy seriály založené na vztazích a na osobních osudech hlavních postav, aspoň myslím. Jakmile jsou postavy příběhově "vyčerpané", měli by tvůrci nahodit zpátečku a nechat to být. Vím, že je občas těžké skončit - hlavně když tu pořád jsou fanoušci a příběh vynáší - ale trocha té soudnosti by opravdu neškodila. 



A jaké příběhy měly skončit dřív podle vás? Dejte vědět, jak moc s váš seznam shoduje s tím mým!
A určitě se podívejte k hmadlence, jaké příběhy mezi TOP5 vybrala.

Související články:

Nový projekt: TOP 5
Top 5 /#1/ Vedlejší postavy, které máme radši, než ty hlavní
 


  

4 komentáře:

  1. Tak 2 z 5, to vůbec není špatné! :) Bohužel musím trochu souhlasit i s Hobitem, přestože Martin Freeman je jako Bilbo skvělý (a byla jsem moc ráda, že Orlando Bloom má zase práci). Ty tři díly vůbec nedělaly dobrotu. Chtělo to jeden - ale pořádný - film. Ale řemeslně to bylo dobré. A Nový Zéland taky nezklamal. A kdybys četla Inheritance, věděla bys, že se s těmi otevřenými dějovými liniemi Paolini vypořádal dost dobře ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím ti, že se s tím Paolini nakonec vypořádal dobře (i když si to hodlám sama ověřit). Ale i tak si myslím, že ti tam toho mohl hodně odpustit. Je tam prostě moc dějových linií, které mě nudily nebo štvaly - a to nezlepší ani fakt, že se mu to na konci možná hezky složí dohromady.

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím s prvním bodem, od Paolliniho se mi líbí jen dvě první knihy -Eragon a Eldest, to ostatní už je o ničem, mám pocit, že to prostě nezvládl a příběh se mu vymkl z rukou.
    Hobit byl opravdu příliš rozvleklý, možná by byl lepší, kdyby nebyl rozdělený na tři díly.
    Glee mě ze začátku bavilo, ale další série jsou stále šílenější, popsala jsi to úplně přesně.
    Ostatní věci nesleduju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že se na některých shodneme :)

      Vymazat