Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pondělí 14. prosince 2015

TOP 5 /#4/: Postavy, se kterými bych šla na rande

Hned na začátku se musím přiznat, že tohle téma není úplně něčím, z čeho bych byla nadšená: O postavách knih nebo filmů přemýšlím spíš v rámci samotného příběhu (hodí se k té ženské postavě? dává tohle smysl?), do svého světa si je radši netahám. Mám ráda příběhy o Batmanovi, ale kdo by toho chlapa chtěl mít doma? Stejně divné mi připadá přemýšlet v tomhle smyslu o většině postavách z young adul fantasy. (Vážně, kdo odrostlý pubertě by chtěl doopravdy chodit s upírem? Nebo s tajemným a na první pohled bohémským klukem, který má možná, ale opravdu jenom možná citlivé srdce?) 
Prostě spousta věcí, které fungují v knihách, by podle mě v reálném životě nefungovaly: nebo aspoň doufám, že se vyhnou tomu mému. Nicméně madlenka z I Need Stories to Live se pro toto téma tak nadchnula, že jí prostě nechci kazit radost, takže jsem se nad tím seriózně zamyslela. A tady máte mých TOP 5 fiktivních partnerů. 




Homer Wells (John Irving: Pravidla moštárny)

Irvingovy postavy bývají dost svébytné a občas kontroverzní, na druhou stranu ale napsané tak, že jim jejich životy věříte. Můj favorit (ve smyslu tématu tohoto článku) je Homer Wells z Pravidel moštárny (spíš kniha než film). Homer má sice komplikované dětství (strávil ho v sirotčinci), ale je to dost schopný a milý kluk, který je občas spíš pasivním pozorovatelem a nechává se vláčet situací, ale v důležitých momentech dělá správná rozhodnutí. (I když vztah s extrémně nesympatickou Candy k nim rozhodně nepatří.) 


 

 Mark Watney (Andy Weir: Marťan)

Mark je vysoce inteligentní geek, který v knize Andyho Weira uvízne na Marsu. Ale je šikovný mechanik (a taky botanik), takže si poradí. Přidejte k tomu skvělý smysl pro humor a pohodovou povahu a máte kluka, se kterým byste na rande rozhodně vyrazili. Aspoň tedy já. Nudit bych se rozhodně nemohla. (Nemá rád disco a očividně zná Carla Sagana. Co víc si přát...?)



Tengo (Haruki Murakami: 1Q84) 

Samotnou mě dost překvapilo, že jsem si vzpomněla zrovna na Tenga - ale ta myšlenka tu je, takže ji nebudu popírat. Tengo je podle mě trošku stejný typ jako Homer Wells. Má problematické dětství (jeho otec - jehovista ho tahal po domech, aby zvěstovali víru), ale Tengo se téhle církvi vzepřel. Je to dobrý učitel a sympatický člověk. Víc vám toho k němu asi neřeknu.



Quentin Jacobsen (John Green: Paper Towns)

Aby tady přece jenom byl zastoupen taky žánr young adult, probrala jsem se "greenovkami". Mám hodně ráda Quentina z Paper Towns: má dost odvahy na to, aby se v průběhu knihy změnil z hodného kluka do někoho, kdo trochu létá v oblacích, a pak se zase vrátil zpátky na zem, i když trochu změněný. Hodně se mi navíc líbilo, jak ho zahrál Nat Wolff ve filmové adaptaci.



Pan Knightley (Jane Austen: Emma)

Říkám si, že se tak nějak sluší, aby ve výčtu potenciálních partnerů byla nějaká postava od Jane Austen. Nebo alespoň z romantického příběhu. Takže jsem vybrala pana Knightleyho z Emmy, který je pro mě takovým příkladem "klidné síly": je tedy o dost starší než Emma a je líčen spíš jako její rádce a morální vůdce (aspoň v první části), ale je mi dost sympatický. A navíc mám ráda i jeho filmové verze, ať už Jeremy Northam ve filmu s Gwyneth Paltrow v hlavní roli nebo Brent Bailey ve výborném vlogovém seriálu Emma Approved.


Nezapomeňte se podívat k madlence na její blog a porovnat naše romantické preference! Tentokrát to srovnání nejspíš bude stát za to: nedokázaly jsme se ani shodnout na názvu článku, takže její TOP 5 bude zaručeně jiné. 

A budeme rády, když dáte vědět, s jakými postavami byste na rande vyrazili/y vy! :)

Související články: 

Nový projekt: TOP 5

Top 5 /#1/ Vedlejší postavy, které máme radši, než ty hlavní

TOP 5 /#2/ Příběhy, které nepotřebovaly pokračování/ měly skončit dřív.

TOP 5 /#3/: Obálky, které jsou lepší než obsah
 




 


 

2 komentáře:

  1. Quentin byl fajn, ale byl strašně posedlý Margo, která podle mě vůbec fajn nebyla. Ale líbilo se mi, jak se v průběhu knihy proměnil.
    A teď asi trochu navážu na tvůj předchozí článek, když řeknu, že si pana Knightleyho hrozně málo pamatuju a stydím se za to, protože Emmu vždycky označuju jako svoji oblíbenou knihu. Vážně bych si to měla přečíst znova!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Emmu si určitě znovu přečti! Já ji teda znám líp díky všem těm filmům a seriálům, ale možná mi to taky zkresluje vzpomínky.

      Vymazat