Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 3. února 2016

Něco velkého v království knihomolově

V životě ženy je pár důležitých milníků. Jako třeba když se holka začně malovat. Když zjistí, že alkohol není hnusný. Když se dostane od dívčích románků k young adult a pak konečně zjistí, že existují i knihy pro dospělé. Všemi těmito fázemi už jsem úspěšně prošla a už mě čekají jenom menší, méně významné milníky. Ne, nemluvím tu o svatbě, proboha. Mluvím o své nové knihovně!




Ano, tohle je jeden z těch článků, ze kterých se nedozvíte žádnou relevantní informaci. Nic o tom, kterou knihu si máte přečíst a který spisovatel mi leze na nervy. Bojovala jsem sama se sebou, abych nic nepsala, protože jsem si před časem přečetla v jedné chytré knížce, že pokaždé, než něco vypustím do světa, mám se zeptat sama sebe: "Who cares?" Tak v tomhle případně jednoznačně "nobody". 

Ale kde by se člověk měl pochlubit se svojí novou knihovnou než na blogu o knihách? 
Představte si to: pár posledních let se mi na knihovně tvořily komínky knih, které neměly svůj domov. To je smutný. Člověk se nemůže vyhnout tomu, aby dostával knihy (proč by to taky dělal, že?). Jenže knihy bez pořádného domova, to je hrozně tragický. 
Tak, teď mám novou knihovnu. Dokonce i ta obrovská Sociologie od Giddense už má svoje místo. V tom velkém prostoru knihovny dokonce vypadá mnohem menší, než je ve skutečnosti. Ať žijí oční klamy.

A co je na tom nejlepší? Můžu dostávat a kupovat další knihy a stejně z nich nebudou bezdomovci. Ha. Moje duše knihomola je o trochu lehčí a o hodně víc natěšená na všechny ty nové příběhy.

 "Poušť je krásná právě tím, že v sobě ukrývá studnu," jak píše Exupéry v Malém princi. A poloprázdná knihovna je krásná všemi dobrodružstvími, které se do ní můžou vejít. Říkám já.  

6 komentářů:

  1. I care! :D Teda, připadalo mi, že ten komínek byl mnohem větší, než počet knih v nové knihovně! A teď jsem si všimla, že tam dole pořád je - proč? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam komínek knih, které mám půjčené z různých knihoven :) Nerada je totiž dávám přímo do knihovny, protože pak mám tendenci zapomenout, že nejsou moje :D Ale když mám tolik místa v nové knihovně, tak možná strategii změním...

      Vymazat
    2. Já si je tam dávám ráda, potom právě chvíli předstírám, že jsou moje :D

      Vymazat
    3. Já vím :D No osobně mám pocit, že pak zapomenu, že nejsou moje, takže to nedělám :) Ale u některých knih tvůj přístup opravdu chápu.

      Vymazat
  2. Já budu mít off-topic příspěvek, ale svou otázkou "Who cares" jsi mi připomněla zážitek z koncertu Nicka Cavea - v jedné písni tklivě pěje do mikrofonu nakloněný nad fanoušky - "Who´s gonna tell us what the future brings?" a jeden pán, který stál pod ním, nahlas řekl: "Nobody" :D Takže tak-můj příspěvek na téma "Who cares" :D
    Ať se Tvá knihovna plní jen hodnotnými knihami :)

    OdpovědětVymazat