Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

neděle 13. srpna 2017

Nepříliš povedené Přiznání Alana Turinga

Kniha Přiznání Alana Turinga od Davida Lagercrantze je trochu detektivka a trochu psychologický román. Táhne na ní však spíš než dobře napsaný příběh fakt, že samotný Turing je fascinující postavou - autor sám moc zajímavého nepřidal.



Hlavní postavou je policista Leonard Corell, který má na starosti případ Turingovy sebevraždy. Postupně odhaluje podrobnosti o životě a práci tohoto geniálního matematika a jednoho z "otců" počítačů. Correl se do případu ponořuje nad rámec svých povinností a také víc než se líbí pánům z tajných služeb. Skrz vyšetřování si policista navíc řeší svoje mindráky z dětství a nenaplněných ambicí ohledně studií a vědy.

Upřímně moc nerozumím tomu, proč okolo této knihy byl takový humbuk. Je fakt, že se čte krásně, plyne to lehce a je jednoduché se do četby ponořit. Na druhou stranu autor v podstatě nemá vlastní styl (je to neskutečně tuctově napsané - i když možná mi to tak připadalo hlavně proto, že jsem před tím četla Manželovo tajemství od skvělé Moriarty). Navíc Leonard Corell mi přišel vyloženě nudný a vůbec všechny části knihy byly dost vykalkulované - Corellovy ambice vůči matematice, jeho svobodomyslná bohatá teta, trauma z dětství, dokonce i vztahy na pracovišti... Celou dobu je v podstatě jasné, jak to dopadne.

Co mě na knize bavilo, je propracovaná atmosféra doby - paranoidní pronásledování homosexuálů na konci 50. let, které se kryje s honem na komunisty (protože homosexuálové jsou spíš náchylní ke komunismu a taky ke špionáži pro Sovětský svaz, to dá rozum, že...). A přečíst si něco víc o Turingovy je také zajímavé, i když nedokážu posoudit, kde začíná Lagercrantzova imaginace. A pravděpodobně je možné najít dost ne-beletristických i beletristických děl na tohle téma, které mají vyšší úroveň než tahle kniha.

Takže nakonce - je to vcelku průměrná odpočinková kniha, někde mezi detektivkou a psychologickým románem (i když ani psychologická, ani detektivní část mi nepřišla zvlášť povedená). Čte se dobře, ale jinak nijak nedoporučuji.

Moje hodnocení:
Podobné články:
Tajemství Enigmy  jednoho nepochopeného génia  (recenze na film)

2 komentáře:

  1. Přiznám se, že jakkoli mě zajímá Alan Turing jako osobnost, tahle kniha ve mně rozhodně nezanechala touhu po tom si ji přečíst. Hlavně dáky obálce, prostě mi nějak nesedne. A tvá recenze mě v mém nepříliš nadšeném postoji tak trochu utvrdila. Mám pocit, že poslední dobou mě knihy často více než příběhem nadchnou stylem a příběhovou výstavbou, což zde nezní jako nejslibnější část románu. Moc díky za dobře napsanou recenzi, myslím, že se ti povedlo knihu představit tak, aby bylo jasné, co od ní čekat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Mně zrovna obálka přijde vcelku fajn... Ale jsem na tom podobně, očekávám zajímavý styl a formu - prostě nároky na knihy se neustále zvyšují :) A tahle je fakt nenaplňuje.

      Vymazat