Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

úterý 14. října 2014

Čekání na knihu, která je dávno napsaná (Meg Cabot: Mediátor)

Meg Cabot oznámila, že sedmý díl série Mediátor, Remembrance, vyjde 14. února 2016. I když už je nějakou dobu napsaný. Proč? Aby měla kniha dostatečný mediální prostor.





Říkám tomu prokletí knižních sérií. Kniha se stane hitem a objeví se poptávka po dalších dílech - takže se autor může přetrhnout, aby napsal pokračování. Což ovšem nějakou dobu trvá. A pokud to nebyl zas takový hit, je možné, že v době vydání druhého dílu už po něm ani pes neštěkne. Ještě větší problém je se sériemi pro dospívající: vaši čtenáři budou sice na další díl čekat s neobyčejným emočním nasazením, ale jen do doby, než se posunou na vyšší čtenářský level. (S velkým sentimentem vzpomínám na několik sérií fantasy knih, u kterých jsem se nikdy nedostala k poslednímu dílu, protože to spisovatelům tak hrozně dlouho trvalo.) Takže fakt, že Meg Cabot odsouvá vydání sedmého dílu své série o necelé DVA ROKY, mi vážně vzal dech.

Meg Cabot je známá hlavně sérií pro dívky Deníky princezny (jejíž pokračování přijde v květnu nebo červnu 2015). Z této série jsem četla jenom pár knih a pak mě to přestalo bavit, ale jiné knihy od Cabot mám ráda: Hrdinkou snadno a rychle, Velikost L a hlavně celou sérii Mediátor. Hlavní postavou je v ní teenagerka Suze, která vidí duchy a je nucena působit jako mediátor mezi duchy a světem živých, pomáhá jim "odejít". Což s sebou přináší spoustu šílených akcí a nepředvídatelných (ale vždy vtipných) zážitků. A hlavně - je tu Jesse, duch mladého kluka, který jí pomáhá - a do kterého se Suze (jak jinak) zamiluje. Jakkoliv to zní jednoduše a předvídatelně, největší devizou je bezkonkurenční humor, kterým tyhle knihy doslova přetékají. 

Kdo to bude číst?
Zásadní otázkou v tomto konkrétním případě je, pro koho je kniha určená. Patrně pro dospělé (protože to píše ve vyjádření zveřejněném na FB profilu, ve kterém oznamuje posun data vydání).
Mediátor balancuje na horní hranici young adult literatury, ale neřekla bych, že ho čtou dospělé ženy (pokud nejsou sentimentální vůči přechozím dílům). Znamená to, že se snaží Cabot "růst" se svými čtenářkami, podobně jako knihy ze série HP rostly se svou generací dětí?

(V případě Cabot je míchání věkových skupin trochu dvojsečné, jak ví každý, kdo ji sleduje na Twitteru - její teenagerské fanynky totiž hltají i knižní produkci ve stylu červené knihovny, kterou Cabot dříve vydávala pod pseudonymem. Těmito knihami si podle mě naprosto zkazila pověst kvalitní autorky: snažila jsem se jednu z nich číst a můžu svědomitě říct, že je to naprostý odpad. Můj svět byl mnohem hezčí, když jsem o tomhle jejím "vedlejšáku" nevěděla.)

 Hlavně dýchat
Vysvětlení odkladu vydání Mediátora je opravdu absurdní - doporučuji všem, aby si ho přečetli. Když to shrnu: k tomuhle kroku došlo proto, že příští rok vyjde i nový díl Deníků princezny a autorka a její vydavatelství chtějí, aby byl Mediátor brán odděleně a mohl tak mít dostatečnou pozornost, mediální prostor a prostor pro dýchání /breathing room/, který si zaslouží. Vypadá to, že taková kniha spotřebuje neobyčejně hodně kyslíku.


Dobrá, vydavatelství určitě ví, co dělá. Čekali jsem na tu knihu už dost dlouho a ještě dva roky počkáme. A pak si ji s chutí přečteme. I po těch letech. Protože je v tom nostalgie a protože čekání zvyšuje chuť na samotný zážitek. 
Ale ta trocha zklamání přetrvává. Cabot se ve svém vyjádření snaží být neuvěřitelně vděčná čtenářům za jejich čekání a slibuje skvělý zážitek a perfektní načasování. Stejně se ale nemůžu zbavit dojmu, že se dnes knihy nevydávají kvůli čtenářům, ale proto, aby měly mediální ohlas.



Zdroje obrázků:

 

2 komentáře:

  1. Co k tomu říct. Bohužel se opravdu zdá, že mediální ohlas je pro autory zásadnější než nadšení fanoušci. A nebo je to tak, jak říkáš - ti stejně počkají (ostatně, původně se nezdálo, že by ještě někdy měl přijít JAKÝKOLIV další díl, takže tohle už je stejně víc, než v co jsme doufaly).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, taky jsem byla nejdřív nadšená, že bude další díl. Ale děsí mě, že Cabot poslední dobou produkuje tolik odpadové romantiky - aby ten sedmý díl Mediátora nevzala ve stejném stylu! (Vychází na Valentýna, bude se odehrávat asi pár let po skončení šestky - asi to bude hodně vztahové...)

      Vymazat