Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

úterý 23. května 2017

Sedmilhářky (minisérie)

Od Liane Moriarty jsem zatím nic nečetla, ale rozhodně se na to chystám. Minisérie HBO podle její knihy Sedmilhářky (Big Little Lies) mě totiž opravdu dostala.



Krásné město, nádherné domy a v nich dokonalí lidé s dokonalými životy... anebo snad ne? Příběh se točí hlavně kolem tří žen: trochu hysterické Madeline s dvěma dětmi z dvou manželství, Celesty s na první pohled dokonalým manželstvím, na kterém je ale něco divného, a nově přistěhované mladé svobodné matky Jane. A pak je tu třeba taky Renata, kterou ostatní nemají rády, protože šéfuje velké společnosti (a tudíž nemůže být plnohodnotnou matkou, to dá rozum), anebo trochu alternativní Bonnie, druhá manželka Madelina exmanžela. Přidejte do toho šikanu ve škole, domácí násilí, politikaření v malé komunitě bohatých lidí a máte - no, máte pořádné vztahové drama.



Co si budeme povídat, HBO minisérie opravdu umí. Nádherné kulisy s pohledy na oceán i na obrovské přepychové domy (vážně, kde na to ti lidi jako berou peníze?), podmanivá hudba, rafinované střihy mezi časovými úseky i mezi realitou a fantazií. A hlavně výborní herci: Reese Winterspoon jako Madeline, Nicole Kidman jako Celeste, Shailane Woodley jako Jane, mrazivý Alexander Skarsgard jako manžel Celeste. Je to koncert, od začátku až do konce.

Příběh je stavěný pomalu, postupně se odkrývají informace z minulosti postav, vyplouvají na povrch další noční můry a ze skříní padají kostlivci.  Hlavní postavy sice jsou do určité míry nesnesitelné (třeba Madeline a Renata) nebo dělají "špatná" rozhodnutí, ale rozhodně jsou dost kompexní na to, abyste je byli schopni pochopit. Jde tedy spíše o témata pro ženské publikum, protože je to bytostně vztahové a muži sice jsou nedílnou součástí, ale vlastně nejsou těmi, kdo dějem zásadněji hýbe - tvoří spíš "prostředí" příběhu, na které ženské postavy reagují. 
Celou dobu víme, že na konci někdo zemře. Ale kdo? Četla jsem recenzi, ve které autor tvrdil, že je to už tak od půlky jasné - no, já nevěděla až do konce a tipovala jsem špatně. Ale závěr příběhu pro mě znamenal tu správnou katarzi, jakou už mi dlouho žádný film nebo kniha nepřipravily.

Takže ano, rozhodně doporučuji! A pokud máte srovnání seriálu a knihy, moc ráda si přečtu váš názor - je kouzlo toho příběhu dané skvělou filmařskou prací, nebo je kniha taky tak dobrá? Nebo snad ještě lepší? Každopádně se tahle autorka posunula hodně vysoko na mém pomyslném seznamu knih k přečtení.

Moje hodnocení:

 





3 komentáře:

  1. Knihu jsem četla a moc se mi líbila, a když jsem zjistila že bude i seriál byla jsem nadšená. Zatím jsem se k němu bohužel nedostala, ale v létě to napravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak budu ráda, když dáš vědět, až budeš mít srovnání! :) Užij si seriál ;)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat